İngiltere'de nesli tükenmekte olan özellikli iki maymun dünyaya geldi

İngiltere'de nesli tükenmekte olan özellikli iki maymun dünyaya geldi
Chester Hayvanat Bahçesi'nde nesli kritik düzeyde tehlike altında olan iki maymun dünyaya geldi. Uzmanlar bu durumun eşsiz olduğunu söyledi, bu doğrum heyecan yarattı.

Cheshire Hayvanat Bahçesi'nden yapılan açıklamada, ikiz pamuk tepeli maymunların Leo ve Treat çiftinin beş aylık hamileliğinin ardından dünyaya geldiği belirtildi.

Doğumda 40 gr ağırlığında olan ve başlarından kuyruk uçlarına kadar olan uzunlukları 10 cm (3,9 inç) olan bu canlıların golf topu büyüklüğünde olduğu söyleniyordu.

Hayvanat bahçesinin hayvan ve bitki direktörü Mike Jordan, bu türün "son derece nadir" olması nedeniyle gelişinin tür açısından "gerçekten önemli" olduğunu söyledi.

Hayvanat bahçesi korumacıları, alınlarından omuzlarına kadar uzanan ve tüylü bir pamuk topuna benzeyen beyaz kürklü yeleleri nedeniyle pamuk tepeli maymunlar olarak adlandırılan maymunların, benzersiz görünümleriyle anında tanındıklarını söyledi.

Jordan, "Anne ve baba ebeveynlik görevlerini paylaşıyor ve bunun sonucunda her iki küçük çocuk da gelişiyor" dedi.

"Henüz erken aşamalardayız, bu nedenle yavrular her birinin erkek mi yoksa dişi mi olduğunu kesin olarak belirleyemeyeceğimiz kadar küçükler; ancak birkaç ay içinde kendilerine güvenip ağaç tepelerini kendi başlarına keşfetmeye başladıklarında kesin olarak anlayacağız."

Pamuk tepeli maymunlar, yavrularını çağırmak, bölgelerini savunmak ve aile grubunu yırtıcı hayvanlara karşı uyarmak için yüz ifadeleri sistemini ve 38'den fazla farklı sesi kullanırlar.

Chester Hayvanat Bahçesi, evcil hayvan olarak yakalanıp satılmaları nedeniyle türlerin tamamen yok olmasını önlemek için Avrupa çapında uygulanan bir planın parçası.

Anavatanları Kolombiya'da, tarım, kağıt ve kereste endüstrileri için yapılan yoğun ağaç kesimi nedeniyle orijinal yaşam alanlarının yalnızca %5'i bozulmadan kalmış durumda.

Sonuç olarak tür, Uluslararası Doğa Koruma ve Koruma Birliği'nin (IUCN) dünyanın en çok tehdit altındaki türlerini içeren Kırmızı Listesi'nde kritik düzeyde tehlike altında olarak listelenmiştir.

Chester Hayvanat Bahçesi'nden yapılan açıklamada, vahşi doğada yalnızca 2.000 adet kaldığının tahmin edildiği ve bu türün dünyadaki en nadir primat türlerinden biri olduğu belirtildi.