İstanbul'da kiralar ortalama 23 bin 373 TL’ye yükseldi!

İstanbul'da kiralar ortalama 23 bin 373 TL’ye yükseldi!
Her geçen gün daha fazla artan kira oranları geçim sıkıntısının katlanmasına neden olurken, İstanbul'daki kira ortalaması asgari ücretin çok üzerine çıktı.

İstanbul'daki ortalama kira oranları her geçen gün artan fiyatların geldiği noktayı tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Ortalama kira oranları asgari ücretin çok üzerine çıkarken, yurttaşların ay sonunu nasıl getirecekleri merak konusu haline geldi.

Kira oranlara bakıldığında, 2023 yılının Temmuz ayında ortalama metrekare kira ücreti 160 TL’ydi. Temmuz 2024’de 234 TL’ye çıktı. Ortalama kira ise 23 bin 373 TL’ye yükseldi. Böylece, kira oranları asgari ücretin çok üzerine çıktı.

Açıklanan oranlara bakıldığında milyonlarca kişinin aldığı en düşük emekli maaşının iki katına tekabül ediyor. 17 bin 2 TL maaş alan asgari ücretliler ise kira ödemek için 6 bin 371 TL’ye daha ihtiyaçları var.

ENDAKSA VERİLERİNE GÖRE YÜZDE 45'LİK ARTIŞ!

Endeksa’nın açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Temmuz 2024 sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde kiralık konutların kiraları %45,83 arttı.

En fazla artış yaşanan ilçelere bakıldığında, Temmuz 2024 sonu itibarıyla sırasıyla Şile, Beykoz, Eyüpsultan, Kartal, Kadıköy oldu.

İstanbul ilinde en az değer kazanan ilçeler sırasıyla Sarıyer, Küçükçekmece, Sultanbeyli, Esenyurt, Avcılar oldu.