Sedir Ağacı Nedir, Nerede Yetişir?

Bahçeleri düzenlemek ve güzelleştirmek için peyzaj alanında kullanılan sedir ağacı nedir? nerelerde yetişir ve bakımı nasıl olur? İşte detaylar haberimizde…

Akdeniz iklimini seven ve çamgiller familyasının en uzun yaşayan çeşidi olarak bilenen sedir ağacı, ülkemizde en fazla dikilen bitki türlerinden birisidir. Yaklaşık 1000 yıllık ömrü olan bu ağaç nemli toprakları sevmektedir. Sürekli yeşil kalmasıyla bilenen ve yapraklarını uzun yıllar boyunca dökmeyen bu tür, özellikle peyzaj alanında kullanılmaktadır.

SEDİR AĞACI NEDİR?

Sedir ağacı her mevsim yeşil kalabilen çamgiller familyasından gelen iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Soğuk havalara dayanıklı olmayan ve Akdeniz iklimini seven bu türün kozalakları vardır. Türkiye’de sedir ağaçlarının sıklıkla görüldüğü bölge Akdeniz olsa da pek çok farklı coğrafyada yetişebilmektedir. Uzun ömürlü olmasının yanı sıra park ve bahçelerde kullanılan bu ağaç gölgesinde serinlemeye uygun bir tür olarak bilinmektedir.
Bugün mobilya ve ilaç sanayisinde de kullanılan sedir ağacı, tarih boyunca eski zamanlardan bu yana pek çok farklı alanda kullanılmıştır.

sedir-agaci-nedir-1.png

SEDİR AĞACI NEDERE YETİŞİR?

Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen sedir ağacının büyüyebilmesi için yarı ışıklı ortam olması gerekmektedir. Dağlık alanlarda yetişebilen bu tür farklı iklimlerde de yetişebilmektedir. Türlerine göre farklı bölgelerde yetişebilen sedir ağacı Orta Doğu’nun yüksek bölgelerinde ve Güney Asya’nın dağlık bölgelerinde yetiştiği bilinmektedir.

sedir-agaci-nedir.png

SEDİR AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR?

  • Tohumdan yetişen sedir ağacı olgun bir kozalaktan toplanarak ekilmektedir.
  • Tohumların iyi drenajı olan bir toprakta ekilmesi gerekmektedir.
  • Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlanmalıdır.