Türkiye'den yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri anlattı: İzleyicileri derinden etkiledi!

Ülkemizden kaçırılan tarihi eserleri anlatan sosyal medya kullanıcısı izleyicileri derinden etkiledi.

Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında keşfedilen birçok tarihi eser, Türkiye'nin dışında, ait oldukları bölgelerde bulunuyor. Sosyal medyada bir kullanıcı ise British Museum’a yaptığı ziyarette bu konuya değindi.

Ülkemizden kaçırılan belki de en önemli tarihi eserlerden bir tanesi de Londra British Museum’da sergilenen Knidos Aslanı.

“Knidos Aslanı” olarak geçen görseldeki tarihi eser zamanında ülkemizden götürülenlere yalnızca bir örnek.

Bu muhteşem tarihi eser 7 tondan daha ağır ve Atina’nın Penteli Dağından çıkarılan mermer ile yapıldığı biliniyor. Türkiye’nin güneybatı kıyısında Datça yakınlarında, antik Knidos kentinin mezarlık alanında gün yüzüne çıkarıldığı ve tarihçilere göre M.Ö 2. yy’da yapıldığı bilinmekte.

Bir başka tarihi eser olan görselde görmüş olduğunuz “Naraidler Anıtı” da 1840 yılında ülkemizde özel izin alarak yapılan kazı çalışmasında bulunan ve İngiltere’ye götürülenler arasında yer alıyor.

Bir başka tarihi eser olan görselde görmüş olduğunuz “Naraidler Anıtı” da 1840 yılında ülkemizde özel izin alarak yapılan kazı çalışmasında bulunan ve İngiltere’ye götürülenlerden.

1858 yılında Knidos antik kentinde yürütülen kazılar sırasında, Charles Thomas Newton’a yardım eden İngiliz arkeolog Richard Popplewell Pullan tarafından keşfedildiği ve Knidos’tan çıkarılan birçok değerli eser ile beraber Londra’daki British Museum’a getirildiği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Bir kullanıcı, gönderiye "Turizm bakanı yanan orman yerlerine otel dikmekle meşgul bunlarla uğraşamaz", "Sen değerini bilmezsen, bilen gelip götürür. Sonra kıymete biner" şeklinde yorumlar eklerken, bir diğer kullanıcı da "Ülkemizden kaçırılan eserler olmasa müzede sergileyecekleri bir şey bulamayacaklar" diye belirtti.

????

????

????