Uçakların pistte neden dakikalarca beklediği ortaya çıktı: Öğrenince hak vereceksiniz!

Uçakların pistte neden dakikalarca beklediği ortaya çıktı: Öğrenince hak vereceksiniz!
Uçak yolculuğu, bazı durumlarda otobüs yolculuğuna kıyasla daha zahmetli görünebilir. Bunun nedeni, genellikle uzun bekleme süreleri oluyor.

Uçak yolculuğu öncesinde, uçuşunuzdan 2-3 saat önce havalimanında bulunarak check-in işlemlerinizi tamamlamalı, güvenlik kontrolünden geçmeli ve valizinizi teslim etmeniz gerekiyor.

Uçağa bindiğinizde kalkış için sırada beklemenizin nedeni, güvenlik önlemleridir. Kalkış esnasında uçaklar güçlü hava akımları oluşturur ve bu akımlar çevredeki insanlara, araçlara ve diğer uçaklara etkide bulunabilir.

Bu etkilerden biri, "jetwash" olarak adlandırılan kuvvetli hava akımıdır ve bu akım, gücü nedeniyle ciddi tehlikelere yol açabilir.

thyde-sistem-20-dakikaligina-coktu-istanbul-havalimaninda-yogunluk-olustu-ep3y.jpg

Uçakların kalkış sırasında kanat uçlarında meydana gelen rüzgar girdapları, çevredeki hava akımlarını etkileyerek diğer uçaklar için türbülansa ve potansiyel kazalara yol açabiliyor.

Bu girdaplar genellikle 2-3 dakika boyunca havada kalır, bu nedenle bir uçağın kalkışından sonra bir diğer uçağın en az 3 dakika beklemesi gerekebilir.

Hava trafik kontrolörleri bu durumu titizlikle izler ve uçakların güvenli kalkış ve iniş düzenlemelerini yapar. Dolayısıyla, bizler uçağın neden beklediğini düşünürken, arka planda uçuş güvenliğini sağlayan önemli prosedürler uygulanıyor.