Ücretsiz İzin Nedir? Ücretsiz İzin Kaç Gün? Cenaze İzni Ne Kadar?

Ücretsiz İzin Nedir? Ücretsiz İzin Kaç Gün? Cenaze İzni Ne Kadar?
Çalışanların yasal haklarından olan izinlere dair merak edilen bazı soruların yanıtları haberimizin detayında… Ücretsiz İzin Nedir? Ücretsiz İzin Kaç Gün? Cenaze İzni Ne kadar?

ÜCRETSİZ İZİN NEDİR?

izin2.png

İzin tüm çalışanların yasal hakkıdır. Dünyanın müreffeh ülkelerinde çalışma saatleri Türkiye’deki çalışma saatlerine göre oldukça iyi ve olması gereken. Türkiye’deyse bu durum, kâğıt üzerinde tüm hakları koruyor olsa da pratikte bunun tam tersi. Pek çok çalışanın çalıştığı ve kalkındırdığı firmaları tarafından sömürüldüğü su götürmez bir gerçek. Pek az firma var ki, olması gereken çalışma şartlarını bir lütufmuş gibi değil yükümlülüğü olduğu bilinciyle çalışanlarına uyguluyor. Sayıları bir hayli fazla olan, sömüren şirketlerin çalışma şartlarında haksız ve liyakatsiz atamalar gün gibi ortada. Hal böyle olunca çalışanların izinlerine dair uygulanan yöntemler çalışanları ziyadesiyle mağdur ediyor.

İzinler ücretli ve ücretsiz olarak 2’ye ayrılıyor. Ücretli izinler, her çalışanın yıllık izinleriyle ilişkiliyken; ücretsiz izinler iş akdinin askıya alınmasıdır. Bu askı sürecinde iş akdi feshedilmez, çalışan çalıştığı kurumda çalışmaya devam eder. Ücretsiz izinlerde her iki taraf için makul bir konsensüs kurulmuş olur. Bu anlaşmada işveren çalışanına ücret ödeme zorunluluğunu taşımazken çalışan da bu süreçte iş görme yükümlülüğünde değildir. Peki, ücretsiz izin kaç gün sürer?

ÜCRETSİZ İZİN KAÇ GÜN?

Ücretsiz izinler 3 aylık süreyi geçemez. Bu süre içinde işveren çalışanı tamamen ya da kısmen ücretsiz izne çıkarabilir. Kamu dairelerinde de 2 kez kullanılmak üzere 1 yıl ücretsiz izin hakkı tanınabilir.

CENAZE İZNİ NE KADAR?

izin3.png

Çalışanların izinlerine dair merak edilen bir diğer soru da cenaze söz konusu olduğunda verilecek olan iznin süresi… Özel sektörde çalışanların olası bir cenazeye katılmasının zorunlu olduğu durumlarda 3 gün cenaze izni almaları mümkün. 4857 sayılı İş Kanunu’na bağlı olarak çalışmakta olup, Kanun’un Ek 2. Maddesi uyarınca annesinin ve babasının, kardeşinin, eşinin ve de çocuğunun ölümünde 3 gün izin alma hakkı bulunur.

Devlet Memurları Kanunu’na göre ise, memurun kendinin ya da varsa eşinin 1. derece yakınlarının ölümünde alabileceği izin süresi 7 gündür.