Yapay zeka ile rüyalarımız kayıt altına alınabilecek!

Yapay zeka ile rüyalarımız kayıt altına alınabilecek!
Yapay zeka çalışmalarında her geçen gün yeni bir aşamaya gelinirken, yeni teknoloji ile rüyaların kayıt altına alınması mümkün hale gelecek.

Yapay zeka çalışmalarında gelinen noktada bugün yaşamın her alanında hayatımızı kolaylaştıracak adımların hızlanması bekleniyor. Pek çok alanda öncü ve yenilikçi çözümler üretmesinin yanı sıra insanlar üzerindeki fazla iş yükünü hafifleteceği öngörülen yapay zeka çalışmalarının rüyalarımızı kayıt altına alıp almayacağı merak konusu haline geldi.

Rüyaların insan yaşımındaki gizemli yönü düşünüldüğünde merak uyandıran bu yeni gelişme ile birlikte gece boyunca gördüğümüz rüyaları izlememiz mümkün hale gelebilecek.

BBC'de yer alan habere göre, University College London’dan Dr. Peter Bentley’nin BBC Science Focus için yayınladığı bir makalede yapay zekanın rüyalarımızı kayıt altına alma ihtimali üzerinde duruldu. Söz konusu makalede ele alınan soru,"Yapay zeka rüyalarımızı kaydedip bize izletebilecek mi?" oldu.

Chip’in aktardığı gibi Dr. Bentley, “Yapay zeka rüyalarımızı kaydedebilir mi?” sorusuna odaklanıyor. Ancak buradaki asıl sorunun, yapay zekanın bunu yapabilip yapamayacağı değil, daha çok “ne zaman bunu başaracağı” olduğunu da belirtmekte fayda var. Hatta, şimdiden bilim insanlarının rüyaları ve beyin dalgalarını kaydetmenin yollarını aradıklarını görüyoruz.

Bu araştırmanın büyük kısmının geçen yıl, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) tarayıcılarının uyuyan zihindeki farklı seçenekleri sınıflandırmak için kullanılabileceğini gösteren bir Japon araştırma çalışmasının parçası olarak yayınlandığını belirtmekte fayda var. Ancak, gelecekte, aynı bilgiyi kullanarak rüya kaydeden bir yapay zeka yaratma geliştirmek mümkün gözüküyor.