Avrupa "Suriye'nin geleceğine dair ipucu" dedi: Alman kadın bakanın fotoğrafı sansürlü paylaşıldı

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Suriye ziyareti sırasında, kadın olmasından dolayı fotoğraflarda bulanıklaştırılması, uluslararası alanda büyük tartışmalara yol açtı. Suriye basını görüşmeden kareleri Baerbock’u mozaikleyerek paylaştı.

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Suriye ziyareti sırasında çekilen fotoğraflarda, kadın olmasından dolayı Baerbock’un yüzü bulanıklaştırıldı. HTŞ yanlısı Alm Harar adlı Telegram kanalının yayımladığı bu fotoğraflar, sadece Alman basınında değil, uluslararası alanda da büyük tepki topladı. Bu hamle uluslararası alanda, "Suriye'deki kadınlara yönelik uygulamaların kaygı verici bir işareti" olarak değerlendirildi.

Kadın bakanın fotoğrafı sansürlendi

Baerbock’un Suriye ziyaretinde Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile birlikte, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile görüştükleri sırada çekilen fotoğraflarda, Baerbock’un kadın olması nedeniyle yüzünün bulanıklaştırılması dikkat çekti. Bu fotoğraflar, Alm Harar kanalında yayımlandı, ancak yapılan bu müdahale, ziyaretin içeriğinden çok fotoğrafların içeriği üzerine odaklanılmasına neden oldu.

"Suriye'nin geleceğine dair bir ipucu"

Ziyaret sırasında, Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad’ın, Fransız Bakan Barrot ile el sıkışırken, Baerbock ile el sıkışmaktan kaçınması, zaten daha önce Alman basınında tepki toplarken, Alm Harar'ın yayımladığı fotoğraflar da durumu gündeme taşıdı. Alman medya organları, bu durumu "Suriye'nin geleceğine dair bir ipucu" olarak değerlendirdi.

Kadınlara karşı uygulanan bu standart prosedürün yalnızca Baerbock'a özel olmadığı da ortaya çıktı. Alm Harar'ın yayımladığı diğer fotoğraflarda, toplantı odasında yer alan başka kadınların da yüzleri bulanıklaştırılmıştı. Ancak bu fotoğraflarda yapılan değişiklikler, Alm Harar veya HTŞ tarafından henüz bir açıklama yapılmadan geçtiğimiz günlerde yayımlandı.

Kadınların infazına dair iddialar gündemdeydi

Batılı ülkeler, Suriye’ye yönelik yaptırımların kalkması konusunda iyimser bir yaklaşım sergilese de, Suriye’de kadınların ve azınlıkların eşit şekilde temsil edilmediği bir yönetimin bu adımı atmaya hazır olmadığını vurgulamıştı. Özellikle Suriye’nin yeni atanan Adalet Bakanı’nın, 2015 yılında bazı kadınları infaz ettiği iddiaları ve eğitim müfredatındaki değişiklikler, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

Dünya Haberleri