Sağlıklı gıdaya ulaşmaya çalışan vatandaşlar, ürünlerin sahte ya da taklit olup olmadığını anlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan tağşiş ve taklit ürünler listesini kontrol ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki hileli gıdalar listesi bilgilerine yenilerini ekleyerek, bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısının 168'e, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısının ise 802'ye yükseldiğini ifade etti.
Yayımlanan güncel listede, kanatlı et, sakatat ve tek tırnaklı hayvan tespiti gibi birçok uygunsuzluğa dikkat çekildi.
Ayrıca, ısıl işlem uygulanmış piliç sucukta mekanik olarak ayrılmış kanatlı eti, üzüm pekmezinde şeker eklenmesi ve köri baharatında nişasta gibi taklit ve tağşiş örneklerine rastlandığı bildirildi.
Bitkisel karışım yağı ile sumak, pul biber ve tatlı toz biberde ise gıdada kullanımına izin verilmeyen boya bulunduğu duyuruldu.
İşte bakanlığın listesinde yer alan sucuk ve helva markası şu şekilde sıralandı:
Mekanik olarak ayrılmış kanatlı eti (Make) nedir?
Kanatlı hayvanların karkaslarından elde edilen etler, kas liflerinin yapısını bozan veya değiştiren mekanik işlemler kullanılarak alınması ile elde edilen ürünü tanımlıyor.
Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik ayrılmış kırmızı et ve mekanik ayrılmış kanatlı eti satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik ayrılmış kırmızı et ve mekanik ayrılmış kanatlı eti kullanılamayacağı ifade edildi.