11 Eylül'ün 'mimarı' Halid Şeyh Muhammed, ABD ile anlaşarak itirafçı oldu

11 Eylül'ün 'mimarı' Halid Şeyh Muhammed, ABD ile anlaşarak itirafçı oldu
11 Eylül saldırılarının 'mimarı' Halid Şeyh Muhammed, idam cezasından kurtulmak için itirafçı olmayı kabul etti. Pentagon, Muhammed ile diğer sanıkların müebbet hapis cezası karşılığında anlaşma sağladığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, 11 Eylül 2001 saldırılarının planlayıcısı olarak tanımlanan Halid Şeyh Muhammed'in, idam cezasından kurtulmak için itirafçı olmayı kabul ettiğini duyurdu.

ÖLÜM CEZASINDAN KAÇINMA SAĞLIYOR

khalid-sheikh-mohammed.jpg

Euronews'te yer alan habere göre; Pentagon, Halid Şeyh Muhammed, Velid Bin Attaş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi'nin itirafçı olmayı kabul ederek idam cezasından müebbet hapis cezasına dönüştürülmesini kabul ettiğini açıkladı. Bu anlaşma, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki kişilerin, suçlarını itiraf etmeleri karşılığında ölüm cezasından kaçınmalarına olanak tanıyor.

İDAM CEZASI TALEP EDİLMİŞTİ

Halid Şeyh Muhammed, 2003 yılında Pakistan'da terör suçlarına karıştığı iddiasıyla yakalandı. Yakalanmasının ardından, 2008 yılında kendisine çeşitli suçlamalar yöneltildi. Bu suçlamalar arasında komplo kurma, savaş hukukunu ihlal ederek cinayet işleme, sivillere saldırı, kasten ciddi bedensel yaralanmalara neden olma, mülke zarar verme, terörizm ve terörizme maddi destek sağlama gibi suçlar bulunuyor. ABD, Muhammed hakkında idam cezası talep etmişti.

NE OLMUŞTU?

108739302-0f176db4-a563-4911-9998-1bc173ddde29-jpg.webp

11 Eylül 2001 tarihinde, aşırılıkçı el-Kaide militanları ABD'ye koordineli saldırılar düzenledi. 19 militan, Kaliforniya'ya seyahat etmeyi planlayan dört yolcu uçağını kaçırdı. İlk iki uçağı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri'ne, üçüncü uçağı ise Pentagon'a çarptırdılar. Dördüncü uçağın Washington, DC'deki bir federal hükümet binasını vurması planlandı, ancak yolcuların karşı koyması sonucu Pensilvanya'daki bir tarlaya düştü. Saldırılarda 2.996 kişi hayatını kaybetti. Bu olayların ardından, ABD'nin "terörizme karşı savaş" politikası doğrultusunda Irak işgali başladı. El-Kaide'nin Terörist Örgüt Olarak Tanınması: El-Kaide, ABD, Avrupa Birliği, Türkiye ve birçok diğer ülke tarafından terörist bir örgüt olarak kabul ediliyor.