ABD hayvan teması olmadan bulaşan ilk vakayı doğruladı

ABD hayvan teması olmadan bulaşan ilk vakayı doğruladı
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Missouri eyaletinde hayvanlarla bilinen bir teması olmayan bir kişide kuş gribi (H5N1) vakasını doğruladı.

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Missouri eyaletinde tespit edilen ve hayvanlarla bilinen bir teması bulunmayan ilk kuş gribi vakasını doğruladı.

HAYVANLARLA TEMAS DIŞI BULAŞAN İLK VAKA

2024'te ABD'de kaydedilen 14. kuş gribi vakası olan bu olay, enfekte hayvanlarla hiçbir doğrudan teması olmayan bir insanda gerçekleşti. Bu durum, kuş gribinin insanlara yayılma şekli hakkındaki bilinenlerin ötesinde yeni bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

HANGİ YOLLA ENFEKTE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Hastanın hastaneye kaldırıldığı ve grip için antiviral ilaçlarla tedavi edildiği belirtildi. Şu anda iyileşmiş durumda, ancak hastanın hangi yolla enfekte olduğu hala bilinmiyor. Bilinen bir hayvan teması olmadığı ve hastanın yakın çevresinde de herhangi bir bulaşma belirtisi bulunmadığı vurgulandı.

KUŞLARDAN BULAŞTIĞI BİLİNİYORDU

H5N1 virüsü, genellikle kuşlardan insanlara bulaşan ve ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen bir influenza türüdür. İlk olarak 1990'ların sonlarında Çin’de keşfedilen bu virüs, 1997'de Hong Kong'da 18 kişiden 6’sının ölümüne neden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 2003'ten bu yana 864 kuş gribi vakasından 456’sı ölümle sonuçlandı.