ABD, İsrail'den rahatsız!

ABD, İsrail'den rahatsız!
ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun abartılı ateşkes yaklaşımlarını eleştirdi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun abartılı ateşkes yaklaşımlarını eleştirerek, bu tutumun ateşkes sürecine zarar verebileceğini belirtti. Netanyahu'nun ABD'nin üzerinde çalıştığı ateşkes anlaşması hakkında yapıcı olmayan ve aşırıya kaçan açıklamalar yaptığına dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgede yoğun diplomasi yürütürken, Washington ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasında ilerleme kaydetmeye çalışıyor. Blinken, Kudüs'te Netanyahu ile üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdi ve Netanyahu'nun Washington'ın önerdiği anlaşma taslağını kabul ettiğini duyurdu.

İsrail medyasına göre, Netanyahu daha sonra rehine aileleriyle yaptığı bir görüşmede, Blinken'ı İsrail askerlerinin Gazze'nin stratejik bölgelerinde kalması gerektiğine ikna ettiğini iddia etti. Bu açıklamaların ardından ABD yönetimi, Netanyahu'nun yorumlarından rahatsız oldu.

İsimsiz bir üst düzey yetkili, "Başbakan'ın bazı maddelerle ilgili açıklamalarını gördük" diyerek, "Ateşkes önerisinin başarıya ulaşması için bu tür abartılı açıklamalar yapıcı değildir ve süreci riske atar" dedi. Yetkili, Hamas'ın köprü önerisini kabul etmesi halinde teknik detayların müzakerelere konu olmaya devam edeceğini de ekledi.

Blinken ise, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile El-Alameyn'de bir görüşme gerçekleştirdikten sonra; Katar'ın başkenti Doha'da temaslarına devam etti. Mısırlı yetkililerin, İsrail askerlerinin Gazze'deki Mısır sınırında kalmasına şiddetle karşı çıktığı bildirildi. Blinken, Doha'da yaptığı açıklamada, ABD'nin köprü önerisinin İsrail'in Gazze'den çekilmesine yönelik detaylı bir plan içerdiğini söyledi. İsrail'in bu planı kabul ettiğini belirten Blinken, çekilmeler için açık bir takvim ve yerlerin belirlendiğini ifade etti.

Hamas ise son ateşkes önerilerini daha önce varılan mutabakata aykırı olarak nitelendirdi ve Gazze'ye yönelik ateşkes planının, temmuz ayındaki görüşmelere dayandırılması gerektiğini vurguladı.