ABD ve İngiltere, Lübnan'dan çıkma çağrısı yaptı

ABD ve İngiltere, Lübnan'dan çıkma çağrısı yaptı
İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından İsrail'e "şiddetli" misilleme tehdidinde bulundu. ABD ve İngiltere, vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeye çağırırken, bölgeye askeri ve konsolosluk destekleri gönderdi.

İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Çarşamba günü Tahran'da öldürülmesinin ardından İsrail'e karşı "şiddetli" bir misilleme yapma tehdidinde bulundu. İran, Haniye suikastından saatler önce İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü belirterek, bu eylemlerin ardından İsrail'e karşı sert bir karşılık vereceğini duyurdu. İran'ın desteklediği Lübnan merkezli Hizbullah'ın, İsrail'e karşı misilleme rolü üstlenebileceği ve bu durumun bölgedeki gerilimi daha da artırabileceği ifade ediliyor.

ABD'DEN UYARI

ekonomik-buyume3-91.png

İngiltere, İsveç, Fransa ve Kanada gibi ülkeler de benzer uyarılar yayınladı ve bölgedeki durumun tehlikeli bir seviyeye gelebileceğini belirtti. ABD Büyükelçiliği, vatandaşlarına Cumartesi günü Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Lübnan'da kalmayı seçenlerin acil durum planları yapmaları ve uzun süre kalmaya hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

İNGİLTERE DE HAZIR BEKLİYOR

ekonomik-buyume3-92.png

Birçok havayolu şirketi uçuşlarını askıya alırken, bazıları biletleri tükendiği için uçuş sağlayamazken, Lübnan'dan ayrılmak isteyenler için hala ticari ulaşım seçeneklerinin mevcut olduğu bildirildi. Pentagon, İsrail'i İran ve desteklediği gruplardan korumak için bölgeye ek savaş gemileri ve uçaklar gönderileceğini açıkladı. İngiltere ise vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeye çağırırken, bölgeye ek askeri ve konsolosluk personeli gönderdi ve iki askeri gemi ile helikopterleri hazır bekletiyor.