Almanya ve İran arasında diplomatik kriz

Almanya ve İran arasında diplomatik kriz
Almanya ve İran arasında diplomatik kriz çıktı. Almanya’nın Hamburg İslam Merkezi (IZH) derneğini yasaklama ve dört camiyi kapatma kararı üzerine İran, Tahran Büyükelçisini çağırdı.

Almanya İçişleri Bakanlığı’ndan çarşamba günü yapılan açıklamada, Hamburg İslam Merkezi ve yan kuruluşlarını yasakladığını ve dört camiyi kapatma kararı aldığını duyurmuştu.

Bakanlık, Hamburg İslam Merkezi’nin doğrudan İran’a bağlı olarak hareket ettiğini ve Almanya'da teokratik bir yönetim kurup İslami bir devrim yapmaya çalıştığını ileri sürdü.

7 EYALETTE 53 MERKEZE BASKIN

Çarşamba günü, Alman polisi Hamburg'daki mavi çinili İmam Ali Camii’nin de içinde bulunduğu ülke çapında 53 noktaya baskın gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, Hamburg İslam Merkezi ve beş yan kuruluşunun yasaklanması kararının, kasım ayından bu yana devam eden soruşturmanın bir sonucu olduğunu kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, soruşturmada toplanan kanıtların "ciddi şüpheleri doğruladığını ve bugün yasaklama emri verildiğini" açıklarken söz konusu kuruluşun, Almanya'da radikal İslamcı, totaliter bir ideolojiyi ve Hizbullah’ı desteklediğini, ayrıca antisemitizmi yaymaya çalıştığını öne sürdü.

almanya-iran-1.png

DÖRT CAMİYE KAPATMA KARARI

Almanya İçişleri Bakanlığı, Almanya'daki dört Şii camisinin kapatılacağını açıkladı ve IZH’nin tüm mal varlığına el konulacağını ifade etti.

IZH, İsrail-Hamas savaşı başladığında "her türlü şiddet ve aşırıcılığı kınadığını ve her zaman barış, hoşgörü ve dinler arası diyaloğu savunduğunu" belirten ifadeleri kullanmıştı.

Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, "İran'ın molla rejimi ve onun vekilleri dünya çapında konumlanmış durumdalar, amaçları demokrasiyi ve yaşam tarzımızı yok etmektir" ifadelerini kaydetti ve getirilen yasaktan mutlu olduğunu bildirdi.