Almanya yarın sandık başına gidiyor: Göçmenleri tedirgin eden veri

Almanya yarın sandık başına gidiyor: Göçmenleri tedirgin eden veri
Almanya'da halk, 21’inci Federal Meclisi belirlemek için yarın sandık başına gidecek.

Federal İstatistik Ofisi'nin son verilerinde seçmenin yaklaşık 30,6 milyonunun kadın, 28,6 milyonunun erkek olduğu kaydedildi.

İlk kez oy kullanacak seçmen sayısının ise yaklaşık 2,3 milyon olduğu bilgisi yer aldı. Seçim Yasası'nda yapılan değişikle Federal Meclisin daha da büyümesini engellemek amacıyla milletvekili sayısı 630 ile sınırlandırıldı.

Seçmenler sandığa gittiklerinde tek pusulada 2 ayrı oy kullanabilecek. Seçimlerde oy oranında yüzde 5'lik barajı geçen partiler meclise girecek. Halk yerel saatle 08.00'den 18.00'e kadar oy kullanabilecek.

BAŞBAKANLIN İÇİN 5 ADAY BULUNUYOR

SPD Başbakan Scholz'u yeniden aday gösterirken, CDU/CSU partileri, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz'i başbakan adayı olarak belirledi.

Yeşiller, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck'i, aşırı sağcı AfD Partisi de Eş Başkanı Alice Weidel'i başbakan adayı olarak duyurdu.

Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) Partisi Sahra Wagenknecht'in başbakanlık için yarışta olduğunu açıkladı.

SEÇİM ÖNCESİ ANKETTE CDU/CSU ÖNDE

Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'nin yaptığı son ankete göre, ana muhalefetteki CDU/CSU, yüzde 28 oyla birinci sırada görülüyor.

Aşırı sağcı popülist AfD'nin oy oranı ise yüzde 21 ile ikinci sırada bulunuyor. Bu da AfD'nin 2021'deki seçimlere göre oylarını iki kat artırması anlamına geliyor.

Ankette mevcut hükümetin büyük ortağı olan SPD'nin yüzde 16, hükümetin diğer ortağı Yeşillerin ise yüzde 14 oyu bulunuyor.

Sol Parti ise son haftalarda popülaritesini artırarak yüzde 8'de yer alıyor ve meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ankette yüzde 4,5'er oy oranı bulunan FDP ve BSW'nin yüzde 5'lik seçim barajını geçip geçmeyeceği seçim gecesi belli olacak.

KOALİSYON YÖNTEMLERİ

Anketlere göre, hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için 630 sandalyeli mecliste yeterli milletvekili sayısına ulaşamıyor.

Mevcut hükümette yer alan partilerin oylarının düştüğü görülen anketlerde genel seçimlerden Friedrich Merz liderliğindeki CDU/CSU'nun birinci çıkacağı, böylelikle ülkede başbakanın değişeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Anketler ayrıca aşırı sağcı AfD'nin oylarını bir önceki seçime göre iki kat artırması ve yüzde 20 bandına çıkartarak ana muhalefet konumuna geleceğini gösteriyor.

AfD özellikle eski Doğu Almanya eyaletlerinde güçlü desteğe sahip.

Müslümanlar ve göçmen kökenliler başta olmak üzere ülkede birçok toplum kesimi, aşırı sağın yükselişinden rahatsızlık duyuyor. Seçim sonrası Almanya'nın yeniden zorlu koalisyon müzakerelerine sahne olması bekleniyor.

Kaynak:DHA