Biden, Gazze ateşkes anlaşmasını baltalamayın uyarısında bulundu

Biden, Gazze ateşkes anlaşmasını baltalamayın uyarısında bulundu
ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de olası ateşkes anlaşmasına ilişkin müzakerelere katılan tüm tarafları çabaları baltalamamaları konusunda uyardı.

ABD Başkanı Biden, son müzakere turunun ardından ateşkese, hiç olmadığı kadar yakın olduklarını açıkladı ancak üst düzey bir Hamas yetkilisisin şüphe uyandırdığını söyledi.

Başkan ayrıca Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i "bu anlaşmayı sonuçlandırma yönündeki yoğun çabaları" sürdürmek üzere İsrail'e göndereceğini duyurdu.

ABD, Katar ve Mısır'ın ortak açıklamasının ardından gelen açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki "farkları daraltan" bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması önerisi sundukları belirtildi.

Gazze'deki savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini önlemek isteyen hükümetler, Katar görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesine ilişkin her türlü işareti hayati önemde görüyor.

Arabulucular, son iki gündür devam eden ateşkes görüşmelerinin "ciddi, yapıcı ve olumlu bir atmosferde yürütüldüğünü" söyledi.

Üst düzey hükümet yetkililerinin Kahire'de tekrar bir araya gelerek Doha'da belirlenen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmaları umularak, önerilen şartların nasıl uygulanacağına ilişkin detaylar üzerinde önümüzdeki günlerde teknik ekiplerin çalışmaya devam etmesi bekleniyor.

Biden daha sonra yaptığı açıklamada, Katar ve Mısır liderleriyle ayrı ayrı görüştüğünü ve onların öneriye güçlü destek verdiğini söyledi.

Ayrıca Blinken'ı Orta Doğu'ya geri göndererek "İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz desteğimi yeniden teyit etmek istiyorum" dedi ve ekledi, "kapsamlı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının artık ufukta göründüğü şu dönemde, bölgede hiç kimsenin bu süreci baltalayacak eylemlerde bulunmaması gerekiyor!"

Arabulucuların açıklamasının olumlu bir gelişme olduğu aşikar olmakla birlikte, ateşkesin sağlanması için daha kat edilmesi gereken uzun bir yol var.

Ancak Blinken, ABD'li gazetecilere yaptığı açıklamada, bir anlaşmaya varılabileceği konusunda her zamankinden daha iyimser olduğunu ancak nedenini açıkladığı takdirde "anlaşmayı ifşa edeceğini" söyledi.

Olası bir ateşkesin ne zaman başlayabileceği sorusuna ise "Bunun henüz belli olmadığını" söyledi.