Biden'dan giderayak Japon devine veto!

Biden'dan giderayak Japon devine veto!
ABD Başkanı Joe Biden, Japonya'nın en büyük çelik üreticisi olan Nippon Steel’in U.S. Steel Corp’'un satın alma girişimine onay vermeyebilir.

Biden'dan Japonya devine veto eli kulağında. Japonya'nın dev çelik üreticisi olarak bilinen Nippon Steel'in U.S. Steel Corp'u satın alma işlemini reddedecek. Bu satın alma işleminin değeri toplamda 14,1 milyar dolar ve bu meblağ Biden'dan geçer yanıt almayacak.

ABD Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) tarafından yapılan inceleme sonrasında, Başkan Joe Biden’ın U.S. Steel’in Nippon Steel tarafından satın alınmasını engellemeyi düşündüğü bildiriliyor. Kararın bu hafta alınması bekleniyor.

Bu gelişme, ABD’li çelik devi U.S. Steel’in hisselerinde yüzde 24’lük sert bir düşüşe neden oldu. Anlaşmanın engellenmesi durumunda yasal süreçlerin başlayabileceği de öngörülüyor. Konuya yakın kaynaklardan biri, Japon Nippon Steel’in anlaşmadan çekilme planına dair herhangi bir işaret olmadığını belirtti.

Biden, daha önce de bu satın almaya karşı olduğunu ifade etmiş, U.S. Steel'in ABD'nin stratejik çıkarları açısından önemine vurgu yaparak, “U.S. Steel, 100 yılı aşkın süredir Amerikan sanayisinin simgesi olmuştur ve ulusal güvenlik açısından ABD içinde sahip olunan bir şirket olarak kalması hayati önem taşımaktadır” demişti. Beyaz Saray da bu açıklamayı desteklemiş ve U.S. Steel'in çelik üretimindeki kritik rolünün, önerilen anlaşmayı “derin bir incelemeyi” hak ettiğini belirtmişti.

Buna karşın, anlaşmayı savunanlar, ABD’nin Japonya gibi müttefik bir ülkede yerleşik bir şirketin teklifini kabul etmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle Çin’e karşı rekabet edebilecek böylesine büyük bir ortaklık yaratmanın stratejik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

U.S. Steel ise anlaşmanın başarısız olması halinde binlerce işçinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını açıkladı.