Buzul çağına ait 600 kg olan fildişi bulundu ve heyecan verdi

Buzul çağına ait 600 kg olan fildişi bulundu ve heyecan verdi
Mississippi'de yaklaşık 600 kilo ağırlığında buzul çağı mamut dişi keşfedildi

Çocukluğundan beri Mississippi'deki dere kıyılarını taramış olan amatör fosil avcısı Templeton, aralarında bir mastodon alt çenesi, dev bir armadillo akrabasına ait çok sayıda kemik ve hatta bir kılıç dişli kedinin ayak kemiğinin de bulunduğu birkaç çarpıcı soyu tükenmiş memeli bulgusu elde etmişti, şimdi ise keşiflerine bir yenisi daha ekledi. Bu kez keşfettiği şahane, 600 kilo ağırlığında buzul çağına ait bir fildişi.

Templeton, 3 Ağustos'ta Madison County'deki bir derede yaklaşık 1 metre derinlikteki suda yürürken çamur kıyısından kısmen açığa çıkmış dev bir fildişine rastladı. Tamamen sağlam olduğu ortaya çıkan 2,1 metre uzunluğundaki fildişine rastladı ve onu Mississippi Doğa Bilimleri Müzesi'ndeki paleontoloji küratörü George Phillips ile paylaştı. Philipis, bulunanın bir fildişi olduğunu söyledi.

BULUNAN, KOLOMBİYALI BİR MAMUT TÜRÜ

fildisi2.webp

Philips, fildişinin yünlü mamutun uzak bir akrabası olan Kolombiyalı bir mamuta ait olduğunu doğruladı. Phillips, Kolombiyalı mamutların Pleistosen Dönemi'nin sonlarında yaşadığını ve fosilin yaklaşık 11.700 ila 75.000 yaşında olduğunu söyledi.

Amatör fosil avcısı Templeton CNN'e. "Jeologlar oraya vardığında ve onu açığa çıkarmaya başladığımızda ve bunun uçtan uca tüm fildişi olduğunu fark ettiğimizde, zaten heyecanlı olan durum daha da heyecan verici oldu." açıklamasında bulundu.

fildisi3.webp

Mississippi Çevre Kalitesi Departmanı'ndan yapılan açıklamaya göre, Templeton'ın keşfinden önce, Mississippi'de yalnızca Kolombiya mamutuna ait izole dişler bulunmuştu. Bu, bölge için türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor ve bir zamanlar bölgede dolaşan dev buzul çağı memelilerine dair nadir bir güzellik sunuyor.