Deepfake tehlikesi Güney Kore'ye dehşeti yaşatıyor

Deepfake tehlikesi Güney Kore'ye dehşeti yaşatıyor
Güney Kore'de kadınlar ve çocuklar farklı ülkelerde başlarına gelen deepfake felaketinden ötürü seslerini yükseltmeye başladı. Özellikle ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri deepfake tehlikesinin çok farklı bir boyutu ile karşı karşıya!

Güney Kore hükümeti, ülke çapında hızla yayılan deepfake pornografiyle mücadele ediyor. Özellikle bir Telegram kanalında, en az 220 bin üyenin yer aldığı ve burada manipüle edilmiş cinsel içerikli görsellerin ve videoların üretildiği, paylaşıldığı tespit edildi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, mağdurların ve faillerin büyük bir kısmının genç yaşta olduğunu ifade etti. Güney Kore medyası, kurbanlar arasında üniversite öğrencileri, öğretmenler ve askeri personelin de bulunduğunu belirtti.

Peki deepfake tehlikesi Güney Kore'yi nasıl tarumar ediyor?

Güney Kore'de, Telegram’da ortaya çıkan bazı gruplar; sınıf arkadaşlarının, iş arkadaşlarının veya aile üyelerinin fotoğraflarını gruba atıyor.

Grup kurucuları bu fotoğrafları yollayan kişileri gruba kabul ederken yollanan fotoğraflarla da deepfake "yetişkin içeriği" üretiyor. Kadınların ve çocukların kişisel bilgilerinin (açık adresten kimlik bilgisine kadar) yanında fiziksel özellikleri ve aile/arkadaş bilgileri de paylaşılıyor!

Oluşturulan sahte videolar, görseller ve gruba katılmak için gönderilen şeylerle çocuklar ve kadınlara şantaj yapılıyor, bu mağdurlar tehdit ediliyor.

Özellikle videoların yayılmasından korkan ve konuyu ailesine söyleyemeyen çocukları uyuşturucuya maruz bırakıp özel videolarını çekiyorlar.

Bundan sonra da videolarının yayılmasından korkan çocuklar ailelerinden gizledikleri bu olaylardan sonra uyuşturucuya alıştırılıyor.

Bu arada olay sadece bir Telegram kanalı değil. Her okul için ayrı Telegram grubu olduğu gibi her aile üyesi için de ayrı Telegram grupları bulunuyor.


BU KÖTÜCÜL DEEPFAKE TUZAĞINA DÜŞMEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Öznel/kişisel bilgiler internetten paylaşılmamalı

Instagram'ın gizli profil özelliğinin bir etkisi yok. Kişisel fotoğrafların paylaşılmaması öneriliyor. Paylaşılacaksa da fotoğraflarda yüz görünmemesine dikkat edilmeli. Bu, her ne kadar da Instagram'ın kullanılma prensibiyle tezat oluşturuyor olsa da Instagram'da insan fotoğrafı paylaşılmasının kötü sonuçlar doğurabilme ihtimalini gösteriyor.

Güvenlim internet kullanımının önemine dikkat kesilmek gerekiyor. Konu hakkında bilinçlenmek mühim. Böylelikle Deepfake içeriklerinin nasıl tespit edildiği öğrenilecek.

KONUYLA İLGİLİ GÜNEY KORELİ KADINLARIN PAYLAŞTIĞI EN ÖNEMLİ UYARILAR ŞÖYLE...

Erkeklerin Instagram hesaplarından kadınların fotoğraflarını kaydettiği ve bunları yapay zeka kullanarak yetişkin içeriğine dönüştürdüğü gizli Telegram sohbet odaları olduğu bilgisi gündemde yer alıyor. Özel hesapları hackleyen/gösteren bot kullanıyor bu hesaplar. Bu yüzden fotoğrafların silinmesi gerektiği konuşuluyor.

DEEPFAKE İLE OLUŞTURULAN GÖRSELLEİR TESPİT EDEN ARAÇLAR ŞÖYLE...


- Deepware Scanner
- Microsoft Video Authenticator
- Sensity Al
- Amber Authenticate
- Truepic Vision
- XRVision Sentinel
- FaceForensics++
- DeepTrace
- PimEyes
- Intel FakeCatcher

Bunların yanı sıra stopncii.org adresi de deyim yerindeyse hayat kurtaran bir özelliğe sahip. Bu siteye girildikten sonra orijinal fotoğraf ile deepfakee maruz kalmış fotoğraf yükleniyor, site hangisinin orijinal olduğunu tespit ediyor. Devamında da düzenlenmiş, üzerinde oynanma yapılmış fotoğraf internet üzerinde her yerden ortadan kaldırılıyor.

Yapay zeka ve Photoshop ile oluşturulan fotoğraflarların hızlıca kaldırılması için sitenin mevcut ortakları arasında Facebook, Instagram, Reddit, OnlyFans, TikTok ve Bumble gibi platformlar var.

Ayrıca siteyle iletişimde herkes anonim olarak görünüyor. Bu site kullanılsa dahi kayıt tutulmalı ve siber zorbalar ile şantajcılar mutlaka savcılığa şikayet edilmeli.