DSG Genel Komutanı Abdi konuştu: Suriye ordusuyla birleşmeye hazırız
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi, 27 Kasım'da başlayan operasyonun ikinci gününden itibaren sahada koordinasyon içinde olduklarını iddia etti. Ancak Şam'ın ele geçirilmesi sonrasında HTŞ ile doğrudan müzakerelerin başlatılmadığını söyledi.
Abdi, SDG'nin yeni Suriye ordusuyla birleşmeye hazır olduğunu ancak bunun için “uygun çerçeve” üzerinde müzakere edilmiş bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.
Abdi öte yandan Suriye'nin birleşik bir ülke olarak kalması gerektiğinin altını çizerek "Yeni siyasi sistemin şekline halk ve anayasal tartışmalar karar vermelidir" dedi.
HTŞ kendini feshediyor: Tüm silahlı gruplar Savunma Bakanlığı çatısında birleşiyor
Kobani'nin saldırıya uğraması halinde DSG'nin planının ne olacağını anlatan Abdi, "ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondaki ortaklarımızla birlikte oradaki gerilimi azaltmak için çalışıyoruz. Bu nedenle bölgenin tüm silahlardan arındırılmasını önerdik. Bu Türkiye'nin bahsettiği endişeleri hafifletecektir. Ancak Türkiye bu önerimize henüz yanıt vermedi ve güçlerini yığmaya devam ediyor." dedi.
Şam'ı ziyaret etmeyi planladığını söyleyen Abdi, "Şam bizim başkentimiz ve koşullar uygun olduğunda ziyaret edeceğiz" dedi.
"SİNYALLER ALMIŞTIK"
Şarku’l Avsat'a konuşan Abdi, "Suriyeli grupların 27 Aralık'tan önceki operasyonlarından haberdar mıydınız? sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bu beklenen bir şeydi ancak beklenmeyen şey ordunun mücadele etmeden hızla çökmesiydi. Suriye devrimi boyunca ordunun yanında yer alan müttefiklerinin bu kadar hızlı bir şekilde orduyu terk etmesine de şaşırdık. Gelecekte operasyonun perde arkasında neler yaşandığını daha iyi öğreneceğimize inanıyorum."
"HÜKÛMETİN İNŞASINDA ROL OYNAMAYA HAZIRIZ"
HTŞ yönetimindeki Suriye'nin yeniden yapılanması sırasında devletin şekli ve siyasi sistemi konusunda HTŞ ile müzakerelere katılıp katılmayacakları sorulan Abdi, şunları kaydetti:
Golani'nin 18 yıl önce cezaevinde çekilen fotoğrafı ortaya çıktı
"Henüz HTŞ ile doğrudan müzakerelere başlamadık ancak Suriye'nin, ülkenin çeşitliliğinin anayasa ile güvence altına alınacağı ve Kürtler de dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin haklarının güvence altına alınacağı adem-i merkeziyetçi demokratik bir devlet olması gerektiğine inanıyoruz.
Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz ve ülkeyi yönetecek hükümetin inşasında ve ortaklığında rolümüzü oynamaya hazırız. Suriye çok fazla kan dökülmesine tanık oldu. Suriye'nin ilerleyebilmesi ve kendini yeniden inşa edebilmesi için barış döneminin önünü açmak üzere acilen kapsamlı doğrudan diyalog çağrısında bulunuyoruz."
"BİRLEŞİK SURİYE" VURGUSU
"Her şeyden önce Suriye'nin birleşik kalması zorunludur" diyen Abdi, özerk yönetim tarafından kontrol edilen bölgeler üzerinde müzakereler için "Bunlara koşul demek istemiyoruz ama sahadaki gerçekliğin dayattığı ve dikkate alınması gereken bazı hususlar var." diyerek şunları kaydetti:
"Öncelik Suriye genelindeki askerî operasyonların sona erdirilmesinde yatıyor. Bu, Suriyeliler olarak ülkemizin geleceğini dış müdahaleler ve dikteler olmaksızın tartışabilmemizi sağlayacaktır. Özerk yönetim tarafından kontrol edilen bölgeler Suriyelilerindir ve temsilcilerinin sesleri duyulmalı ve geleceğin inşasına ilişkin tartışmaların bir parçası olmalıdırlar."
"DSG'NİN SİLAHLARI ORDUYA GİDECEK"
HTŞ lideri Muhammed Golani'nin (Ahmed el Şara) silahlı gruplara yaptığı silah bırakma çağrısı konusunda DSG'nin tutumunu anlatan Abdi, "Geleceğin Suriye'si ülkeyi ve vatandaşlarını savunan birleşik bir ulusal orduya sahip olmalıdır. Bu tartışmaya açık bir konu değil. DSG'nin silahları orduya gidecek ve DSG orduyla birleşecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için, bunun nasıl uygulanabileceğine dair bir çerçeveye ulaşmak üzere doğrudan müzakereler yapmamız gerekiyor." dedi.
"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ HAFİFLETECEKTİR"
Kobani'nin saldırıya uğraması halinde DSG'nin planının ne olacağını anlatan Abdi, "ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondaki ortaklarımızla birlikte oradaki gerilimi azaltmak için çalışıyoruz. Bu nedenle bölgenin tüm silahlardan arındırılmasını önerdik. Bu Türkiye'nin bahsettiği endişeleri hafifletecektir." dedi.
"TÜRKİYE İLE DOLAYLI TEMASLAR SÜRÜYOR"
"Suriye'nin Türkiye sınırındaki bölgeleri konusunda Ankara ile doğrudan ya da dolaylı temas ya da müzakereler var mı?" sorusuna yanıt veren Abdi, şunları söyledi:
"Uluslararası koalisyondaki ortaklarımız aracılığıyla Türkiye ile dolaylı temaslar yürütülüyor. Ancak, Türkiye'nin korkularını hafifletmek için doğrudan görüşmeler yapmak istiyoruz, ancak Ankara şu ana kadar bu tür görüşmelere hazır olduğunu ifade etmedi."
Kaynak:Şarku'l Avsat