Dünyanın en büyük market zinciri Seven Eleven'a satın alma teklifi

Dünyanın en büyük market zinciri Seven Eleven'a satın alma teklifi
7-Eleven'ın sahibi olan Seven & i Holdings, bu hafta Kanadalı bir rakibinden gelen satın alma teklifiyle Japonya'da büyük bir sürpriz yarattı.

Japonya'daki büyük bir şirketin ilk kez bir yabancı firma tarafından satın alınma ihtimalinin ortaya çıkması Japonya'da büyük gündem oldu. Geçmişte, Japon şirketlerinin yurtdışında şirket satın alması daha yaygın bir durumdu ancak ilk kez bir yabancı firma Japon bir firmayı satın almak istiyor. Bu durum bir ilk olarak değer görüyor.

7-Eleven, 20'den fazla ülke ve bölgede yaklaşık 85.000 mağazasıyla dünyanın en büyük market zinciri olarak biliniyor. Şirket, özellikle hızlı, ucuz ve lezzetli yiyecek seçenekleri sunarak kendini pazarlamada başarılı oldu. Bu başarı, zaten geniş bir yiyecek seçeneğinin bulunduğu Japonya ve Tayland gibi ülkelerde bile kendini gösterdi. Seven & i Holdings'in CEO'su Ryuichi Isaka, BBC News'e verdiği bir röportajda, "McDonald's veya Starbucks'tan daha fazla mağazamız var" diyerek şirketin büyüklüğüne dikkat çekmişti. 85.000 mağazanın yaklaşık dörtte biri Japonya'da, ABD'de ise yaklaşık 10.000 mağaza bulunuyor.

7-Eleven, dünya çapındaki popülaritesiyle dikkat çekiyor ve geniş bir yelpazede yiyecekler sunuyor. Pirinç köfteleri, sandviçler, makarnalar, kızarmış tavuk ve köfteler gibi lezzetli ürünler satıyor. Japonya'da, acil ihtiyaçlar için marketlere gitmek yerine, lezzetli yemek arayışındaki ziyaretçiler genellikle 7-Eleven mağazalarını tercih ediyor. Asya'da sosyal medya fenomeni haline gelen zincir, Tayland'da turistlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasında gösteriliyor. Ünlü İngiliz şarkıcı Ed Sheeran'ın Tayland'daki bir 7-Eleven mağazasında atıştırmalık denediği videosu, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve bu, 7-Eleven'ın tanınırlığını artırdı.

Analistler, Japon Yeni'nin ABD doları ve diğer önemli para birimleri karşısındaki zayıflığının, Seven & i'nin satın alınabilir olmasında etkili olduğunu belirtiyor. Hong Kong merkezli hedge fonu Maso Capital'den Manoj Jain, yen'in zayıflığının yanı sıra Japon hükümetinin birleşme ve satın almaları teşvik etme çabalarının da bu durumu desteklediğini ifade etti. Ancak, bu teklif henüz erken aşamalarda ve herhangi bir anlaşma, rekabet otoritelerinin incelemesine tabi olabilir.