Hamas lideri Haneyi'nin cenazesi İran'da kalabalıkları cezbetti

Hamas lideri Haneyi'nin cenazesi İran'da kalabalıkları cezbetti
Çarşamba günü (31 Temmuz 2024) Tahran'da düzenlenen saldırıda öldürülen Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'daki cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, cenazesi Katar'da toprağa verilecek olan Hamas lideri için dua etti. ABD medyası, İranlı yetkililerin, dini liderin İsrail'e doğrudan saldırı emri verdiğini ve İran topraklarındaki saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunu söylediğini aktardı.

İsrail suikasta ilişkin henüz doğrudan bir açıklama yapmadı ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin son günlerde düşmanlarına "ezici darbeler" indirdiğini, bunların arasında Tahran saldırısından birkaç saat önce Lübnan'da üst düzey bir Hizbullah komutanının öldürülmesinin de olduğunu söyledi. Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir çatışma korkusu artarken, İsraillileri "zorlu günlerin bizi beklediği" konusunda uyardı.

Televizyonda yaptığı konuşmada, "Beyrut'taki saldırıdan bu yana her taraftan tehditler duyuyoruz, her türlü senaryoya hazırız, birlik ve beraberliğimizi koruyacağız, kararlılıkla mücadele edeceğiz." dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bölgede düşmanlıkların "tehlikeli bir şekilde tırmanabileceği" uyarısında bulundu.

Hamas'ın silahlı kanadı, örgütün genel lideri olarak görülen Haniye'nin ölümünün "savaşı yeni boyutlara taşıyacağını" ve büyük yankılar uyandıracağını söyledi.

Haniye'nin cenaze töreni devam ederken, İsrail ordusu, Hamas'ın askeri şefi Muhammed Daif'in geçen ay Gazze Şeridi'nde düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğü doğruladı. Deif, 13 Temmuz'da Han Yunus bölgesindeki bir yerleşkeye düzenlenen saldırıda hedef alındı ama Hamas henüz onun ölümünü doğrulamadı.

İsrail, Deif'in 1.200 kişinin öldürüldüğü güney İsrail'deki 7 Ekim saldırılarını planlamaktan sorumlu kişilerden biri olduğunu söylüyor. Saldırıdan bu yana İsrail, Hamas'ı yok etmeye yemin etti. Gazze'de ateşkes müzakerelerinde önemli rol oynayan Haniye, Tahran'da İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın yemin törenine katıldıktan saatler sonra öldürüldü.

Hamas'tan üst düzey bir yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada, cinayetin Haniye'nin İran'a daha önce yaptığı ziyaretlerde kaldığı binada gerçekleştiğini söyledi. Aynı binada kendisiyle birlikte üç Hamas lideri ve çok sayıda korumanın da bulunduğu belirtildi.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Halil El-Hayya, düzenlediği basın toplantısında, Haniye'ye "doğrudan" bir füze isabet ettiğini, yanında bulunan görgü tanıklarına dayanarak söyledi.

haneyi2-001.jpg

Hamas'ın üst düzey yetkilileri BBC'ye yaptıkları açıklamada, grubun liderlerinin "şok halinde" kaldığını söyledi.

İsrail, Haniye'nin hedef alınmasından birkaç saat önce, Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden Fuad Şükr'ü öldürdüğünü açıklamıştı.

İsrail, Cumartesi günü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan roket saldırısından kendisinin sorumlu olduğunu vurgulasa da Hizbullah konuya ilişkin herhangi bir dahli olduğunu reddetti.

İran destekli grup, Shukr'un cesedinin vurulan konut binasının enkazı arasında bulunduğunu doğruladı. İki çocuk da dahil olmak üzere dört kişi daha öldürüldü.