Hindistan'da bir doktorun öldürülmesi nedeniyle ulusal grev düzenlendi

Hindistan'da bir doktorun öldürülmesi nedeniyle ulusal grev düzenlendi
Hindistan'da doktorlar, Batı Bengal eyaletine bağlı Kalküta kentinde bir kadın meslektaşlarının tecavüze uğrayıp öldürülmesine karşı başlattıkları protestoları daha da büyüterek ülke çapında greve başladı.

Geçtiğimiz günlerde Hindistan'da tecavüz edilip öldürülen stajyer doktorun ardından Hindistan'da kitlesel büyük gece protestoları başlamıştı. Ülke genelinde büyük bir infiale yol açan olay sonrasında çok ciddi bir protesto ağı adeta ülkeyi sarmıştı. Şimdi ise, Hindistan'da doktorlar, stajyer kadın meslektaşlarının tecavüze uğrayıp öldürülmesine karşı başlattıkları protestoları grevle birleştirdiler.

Ülkenin en büyük doktor topluluğu olan Hindistan Tabipler Birliği (IMA), cumartesi günü ülke genelinde tüm zorunlu olmayan hastane hizmetlerinin kapatılacağını duyurdu.

IMA, geçen hafta yaşanan cinayeti "kadınlar için güvenli alanların eksikliğinden kaynaklanan barbarca bir suç" olarak nitelendirerek, ülkenin "adalet mücadelesinde" destek istedi.

Saldırıya karşı protestolar ve kadınların daha iyi korunması çağrısı, son günlerde bir kalabalığın olayın yaşandığı hastaneye saldırmasının ardından yoğunlaştı.

IMA'dan yapılan açıklamada, acil ve kaza hizmetlerinin devam edeceği ve grevin 24 saat süreceği belirtildi.

ACİL OPERASYONLAR GEREKTİRMEYEN TEDAVİLER SÜRESİZ OLARAK DURDURULDU

Bazı devlet hastanelerindeki doktorlar bu haftanın başlarında elektif prosedürleri (acil cerrahi operasyonlar gerektirmeyen tedavileri) süresiz olarak durdurduklarını duyurdular.

SAĞLIK PERSONELLERİ KORUMA YASASI GÜÇLENMELİ

İMA ayrıca, sağlık personelini şiddete karşı daha iyi koruyacak yasanın güçlendirilmesi, hastanelerdeki güvenlik düzeyinin artırılması ve dinlenme için güvenli alanların oluşturulması gibi talepleri içeren bir talep listesi yayınladı.

Stajyer doktorun öldürülmesiyle ilgili "titiz ve profesyonel bir soruşturma" yapılması, vandallığa karışanların yargılanması ve kadının ailesine tazminat ödenmesi çağrısında bulunuldu.

31 yaşındaki kadın stajyer doktorun tecavüze uğraması ülkeyi yasa boğdu.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta RG Kar Tıp Fakültesi'nin seminer salonunda, vardiyası sırasında dinlenmek için gittiği bildirilen kadının, üzerinde ağır yaralar bulunan yarı çıplak bedeni bulundu.

Olayla ilgili olarak hastanede gönüllü olarak çalışan bir kişi tutuklandı.

İlerleme kaydedilemediği yönündeki eleştirilerin ardından dava yerel polisten Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu'na (CBI) devredildi.

Doktorun ölümünün ardından Hindistan'da daha fazla tecavüz olayı manşetlere taşınırken, Başbakan Narendra Modi "Kadınlara yönelik canavarca davranışların en sert ve en kısa sürede cezalandırılması gerektiğini" söyledi.

Stajyer doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesi Batı Bengal'de siyasi bir suçlama oyununun fitilini ateşledi. Muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi (BJP), saldırıyı yönetmekle iktidardaki Trinamool Kongre Partisi'ni (TMC) suçluyor.

TMC iddiayı yalanladı ve şiddeti körükleyenlerin "siyasi dış güçler" olduğunu söyledi.

Batı Bengal'in dört bir yanından on binlerce kadın, "özgürce ve korkusuzca yaşamak için bağımsızlık" talebiyle Çarşamba gecesi Reclaim the Night yürüyüşüne katıldı.

Protestolar büyük ölçüde barışçıldı ancak polis ile suçun işlendiği RG Kar Hastanesi'ne baskın düzenleyen ve hastanenin acil servisini yağmalayan kimliği belirsiz küçük bir grup adam arasında çatışma çıktı.

Olayla ilgili şu ana kadar en az 25 kişi gözaltına alındı.

Hindistan'ın Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi birçok şehrinde de protestolar düzenlendi.

Cuma günü binlerce kişinin Kalküta sokaklarında yürüdüğü göstericiler arasında yer alan Sumita Datta, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Umut yeniden canlanıyor gibi hissediyorum" dedi.