İklim Değişikliği: Antarktika Yarımadası’nda yeşil dönüşüm başladı

İklim Değişikliği: Antarktika Yarımadası’nda yeşil dönüşüm başladı
Son yapılan bir araştırma, Antarktika Yarımadası’nın yükselen sıcaklıkların etkisiyle “çarpıcı bir hızda” yeşermekte olduğunu gösterdi.

Karşılaştırmalı uydu görüntüleriyle ortaya konan bu durum, dünyanın en soğuk bölgesinin de iklim kriziyle mücadele eden bölgeler arasında yer aldığını gözler önüne seriyor.

Antarktika’nın en kuzey ucunda bulunan yarımada, kıtanın güney kutup dairesinin dışına çıkan tek uzantısı olma özelliğine sahip. Son yıllarda burada kaydedilen rekor sıcaklıklar, bölgedeki ekosistemlerin hızla değişmesine yol açıyor.

ananannanattt.jpg

Guardian'ın haberine göre, bilim insanları ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Landsat programının sağladığı uydu verilerini kullanarak, 1986-2021 yılları arasındaki bitki örtüsü değişimlerini inceledi. Elde edilen bulgular, Antarktika Yarımadası’nın, küresel ortalamanın beş katı hızla ısındığını ortaya koydu. Özellikle 2016-2021 yılları arasında yeşil alanların genişlemesinin yüzde 30 oranında arttığı kaydedildi.

aaaa.jpg

Yarımadanın yaklaşık 522 bin kilometrekarelik alanında yalnızca 12 kilometrekarelik bir bölgenin yeşermesi ilk bakışta küçük bir değişim gibi görünse de, bu büyüme hızı oldukça dikkat çekici. Exeter Üniversitesi’nden Dr. Roland, “Bulgularımız, insan kaynaklı iklim değişikliğinin sınır tanımadığını gösteriyor” dedi. Bilim insanları, bu renk değişiminin ilerleyen dönemlerde daha da artacağını öngörüyor.

antant0.webp

Yeşil alanların genişlemesi, toprak oluşumunu artırarak, istilacı türlerin bölgeye girmesine ve doğal yaşamı tehdit etmesine yol açabilir. Gelecek çalışmalar, Antarktika’daki buzulların erimesiyle açığa çıkan alanlarda bitkilerin yayılımını nasıl gerçekleştirdiğini araştırmayı hedefliyor.