İngiltere’deki şeriat mahkemelerinin sayısı 85’e ulaştı

İngiltere’deki şeriat mahkemelerinin sayısı 85’e ulaştı
İngiltere, ülkede yaşayan Müslümanlara İslami konularda karar merci olması için şeriat mahkemesi kurulmasına yıllar önce izin vermişti. Ülkede şeriat mahkemelerinin sayısı 85'e ulaştı.

İngiltere ülkede yaşayan Müslümanlar için 1982'de şeriat mahkemesi kurulmasına onay verdi. ‘İslami şeriat konseyi’ adıyla hizmet veren yapılar Müslümanların evliliği, boşanması gibi konularda hüküm veriyor.

The Times, ülke genelinde faaliyet gösteren şeriat mahkemesi sayısının 85'e ulaştığını yazdı. Bu sayıyla İngiltere, şeriat mahkemeleri için “Batı başkenti” oldu.

HER BAŞVURU 300 STERLİN

İngiltere’de tahminen 100 bin İslami evlilik gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Bunların çoğu resmi makamlara kayıtlı değil.

Erkekler 3 kez ‘boş ol’ dediğinde boşanma gerçekleşiyor ancak kadınlar boşanmak istediğinde şeriat mahkemesine başvuruyor ve evliliği feshi için onay istiyor.

Şeriat mahkemesi, kocanın boşanmaya yanaşmaması halinde kadının talebi üzerine evliliği sona erdirme yetkisine sahip.

Bu yetkinin kullanılması için şeriat konseyine kadının bizzat gidip durumu anlatması ve 300 sterlin (13 bin TL) ödemesi gerekiyor. Eğer anlattıkları ikna edici görülürse boşanma gerçekleşiyor ve şeriat mahkemesi kadına boşanma hükmüne ilişkin yazı veriyor.

‘HUKUK İLKESİ BALTALANIYOR’

The Times’a konuşan ‘Ulusal Laik Toplum’ isimli dernek, Britanya’daki bu paralel hukuk sistemleriyle ilgili önemli endişelerini dile getirdi. Derneğin CEO’su Stephen Evans, bu konseylerin “herkes için tek hukuk ilkesini baltaladığı” ve kadın ve çocuk haklarını olumsuz etkilediği uyarısında bulundu. “Unutulmamalıdır ki şeriat konseyleri sadece Müslüman kadınların dini boşanma için ihtiyaç duymaları nedeniyle vardır.

Müslüman erkeklerin bunlara ihtiyacı yoktur çünkü eşlerini tek taraflı olarak boşayabilirler” dedi.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

İşçi Partisi hükümetinin sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada “Şeriat hukuku İngiltere ve Galler’de hukukun herhangi bir parçasını oluşturmamaktadır” diye konuştu.

Kaynak:The Times