İngiltere'den Starmer, İran'ı İsrail saldırısından kaçınmaya çağırdı

İngiltere'den Starmer, İran'ı İsrail saldırısından kaçınmaya çağırdı
İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, İran'ın yeni cumhurbaşkanıyla yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın İsrail'e saldırmaktan "uzaklaşması" çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, İran-İsrail gerilimi üzerine İran'ın saldırmaktan uzak durması gerektiğini dile getirdi. İran'ın yeni lideri Pezeshkian'a yönelik söylemlerde bulunan Keir Starmer, sakin ve sükunetli kalınması gerektiğine vurgu yaparak, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeshkian ile yaptığı telefon görüşmesinde yeni cumhurbaşkanını uyardı.

Downing Caddesi'nden yapılan açıklamada, Sir Keir'in Masoud Pezeshkian'a "ciddi bir yanlış hesaplama riski bulunduğunu ve şimdi sakin ve dikkatli bir değerlendirme yapmanın zamanı olduğunu" söylediği belirtildi. İngiltere başbakanı ile İran cumhurbaşkanı arasında daha önce 2021 Mart'ında bir görüşme yaşanmıştı. Bu görüşme Boris Johnson ile Hasan Ruhani arasında gerçekleşmişti. O tarihten bu yana İngiltere İran arasında gerçekleşen ikinci telefon görüşmesi Keir ile Pazeshkian arasında gerçekleşti.

30 dakikalık görüşme haberi, İngiltere'nin ABD, Fransa, İtalya ve Almanya ile birlikte İran'ı İsrail'e yönelik saldırı tehditlerini sonlandırmaya çağıran ortak bir açıklama yayınlamasının ardından geldi.

İran'ın "İsrail'e yönelik devam eden askeri saldırı tehditlerini geri çekmesi" çağrısında bulunuldu ve böyle bir saldırının gerçekleşmesi halinde bölgesel güvenlik açısından ortaya çıkabilecek ciddi sonuçlar ele alındı.

Telefonla bir araya gelen liderler, ayrıca "İsrail'in İran saldırganlığına ve İran destekli terörist grupların saldırılarına karşı savunulmasına" destek verdiklerini dile getirdi.

Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmanın yaşanacağı yönündeki korkular, Hizbullah ve Hamas'ın üst düzey liderlerinin yakın zamanda suikasta uğramasının ardından artıyor.

ABD, Pazar günü bu endişelere yanıt olarak bölgeye güdümlü füze denizlatısı gönderdiğini doğruladı. Denizaltı, kara hedeflerini vurmak için kullanılan 154 Tomahawk seyir füzesi taşıyabiliyor.

pzs.jpg

Ayrıca F-35C savaş uçakları taşıyan USS Abraham Lincoln uçak gemisi grev grubuna oraya olan yolculuğunu hızlandırmasını emretti. Gemi zaten bölgedeki başka bir ABD gemisinin yerini almak üzere yoldaydı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD'nin İsrail'in "İran ve/veya vekilleri tarafından önümüzdeki günlerde bir saldırı olma ihtimalinin giderek arttığı" yönündeki endişelerini paylaştığını söyledi.

Kirby, "Bu nedenle İsrailli mevkidaşlarımızla ve bölgedeki diğer mevkidaşlarımızla sürekli olarak görüşüyoruz" diye ekledi.

"DÜŞMANIN TEHDİTLERİNİ CİDDİYE ALIYORUZ"

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, ülkesinin düşmanlarının tehditlerini ciddiye aldığını ve İsrail'in "saldırı ve savunma için en üst düzeyde hazırlık" yaptığını söyledi.

Downing Caddesi ayrıca pazartesi günü Keir Starmer'ın Pezeshkian'a "bölgedeki durumdan derin endişe duyduğunu ve tüm tarafları gerilimi azaltmaları ve daha fazla bölgesel çatışmadan kaçınmaları çağrısında bulunduğunu" söylediğini belirtti.

İran, geçen ayın sonlarında Hamas lideri İsmail Haniye'nin kendi topraklarında öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutuyor ve onu cezalandıracağına söz veriyor.