Intel, borsalardaki düşüş nedeniyle 15.000 kişiyi işten çıkardı

Intel, borsalardaki düşüş nedeniyle 15.000 kişiyi işten çıkardı
ABD'li çip üreticisi Intel, işini canlandırmak ve rakiplerine yetişmek amacıyla 15 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Dev şirket Intel 15 bin kişiyi işten çıkararak şok etkisi yarattı. İşten çıkarılan 15 bin işçinin ardından şirkete dair çıkan haberler, şirket yetkililerinin durumla ilgili açıklamalarıyla şöyle...

Şirketin hisseleri, alınan tedbirlerin açıklanmasının ardından yüzde 20'ye kadar değer kaybederken, satışların da düştüğü bildirildi. Intel'den gelen haber diğer teknoloji devlerinin hisselerini de etkiledi ve Asya borsalarında sert düşüşlere neden oldu.

Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi, pandemi başlangıcından bu yana Mart 2020'den bu yana en büyük yüzdelik düşüşle yüzde 5,8 düştü; en büyük kaybedenler arasında Japon teknoloji şirketleri yer aldı. Nikkei endeksi günü 2.216,63 puan düşüşle 35.909,70'ten tamamlayarak tarihinin en büyük ikinci puan düşüşünü kaydetti. ABD ekonomisinin gücüne ilişkin endişeler hisse senetlerini de etkiledi.


ABD imalat şirketlerinde yapılan olumsuz bir anket, ekonominin zayıfladığı yönündeki korkuları tetikledi ve Cuma günü açıklanması beklenen son ABD istihdam rakamlarına olan ilgiyi artırdı. ABD'de üç büyük hisse senedi endeksi perşembe gününü düşüşle kapatırken, Amazon dahil büyük isimlerin hisseleri kapanış sonrası işlemlerde de düşüşünü sürdürdü.


E-ticaret devinin satışlarının yüzde 10 artarak 148 milyar dolara ulaştığını açıklamasının ardından Amazon hisseleri yüzde 4'ten fazla düştü. Bu, önceki çeyreğe göre bir yavaşlamaya işaret ediyor ve şirketin yapay zeka (AI) gibi alanlara yatırımlarını artırmasına rağmen önümüzdeki aylarda daha fazla zayıflamanın marjlara baskı yapması bekleniyor.

"DAHA CESUR EYLEMLERE İHTİYAÇ VAR"


Intel, işletmelerin güçlü yapay zeka çipleriyle bilinen Nvidia gibi rakiplerine yönelmesiyle zorluklarla karşı karşıya kaldı. Şirket, Haziran ayına kadar geçen üç ayda satışların yıllık bazda yüzde 1 düştüğünü belirterek, yılın ikinci yarısının beklentilerden daha kötü geçeceği uyarısında bulundu. CEO Pat Gelsinger, çalışanlarına yazdığı bir notta, "Gelirlerimiz beklediğimiz gibi artmadı ve yapay zeka gibi güçlü trendlerden henüz tam olarak yararlanamadık" ifadelerini kullandı.


Durumun "daha cesur adımlar" gerektirdiğini ve firmanın "işleyiş biçimini kökten değiştirmesi" gerektiğini söyledi. Intel yatırım planlarını azalttı ve ayrıca temettü ödemelerini askıya alacağını duyurdu.

JM Finn'in yatırım direktörü Lucy Coutts BBC'ye yaptığı açıklamada, "Veri merkezlerine yaptığı harcamaları gerçekten kısmak zorunda kalıyor ve diğer sağlayıcılardan pazar payı almakta zorlanıyor. Bu nedenle bu durum pazar için gerçek bir şok" dedi.