İsrail ordusu, altı rehinenin cesedinin kurtarıldığını söyledi

İsrail ordusu, altı rehinenin cesedinin kurtarıldığını söyledi
İsrail ordusu, Hamas'ın rehin tuttuğu altı kişinin cenazelerinin Gazze Şeridi'nden çıkarıldığını duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, Yagev Buchshtab, Alexander Dancyg, Avraham Munder, Yoram Metzger, Chaim Peri ve İngiliz-İsrail vatandaşı Nadav Popplewell'in cesetlerinin pazartesi günü Han Yunus bölgesinden çıkarıldığı belirtildi.

İsrail, beş kişinin öldüğünü duyurmuştu ancak Avraham Munder'in hâlâ hayatta olabileceği düşünülüyordu.

Gece boyunca süren kurtarma operasyonu İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Şin Bet güvenlik güçleriyle birlikte gerçekleştirildi.

Altı kişi, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırılar sırasında, İsrail'in Gazze sınırındaki çitin yakınındaki Nir Oz ve Nirim Kibbutzlarından kaçırılmıştı.

Rehine Aileleri Forumu, yaptığı açıklamada, cesetlerin kurtarılmasının ailelere "gerekli kapanışı" sağladığını belirterek, Gazze'den kalan rehinelerin dönüşünün "sadece müzakere edilmiş bir anlaşmayla sağlanabileceğini" kaydetti.

Haziran ayında İsrail, 51 yaşındaki Popplewell, 79 yaşındaki Peri ve 80 yaşındaki Metzger'in ölümlerini doğruladı. IDF, üç adamın Han Yunus'taki bir İsrail operasyonu sırasında öldüğünü bildirdi.

Temmuz ayında IDF ayrıca 35 yaşındaki Bay Buchshtab ve 76 yaşındaki Bay Dancyg'in ölümlerini doğruladı ve ölümlerle ilgili bir soruşturma yürütüldüğünü belirtti. Askeri kaynaklara atıfta bulunan İsrail medyası raporları o dönemde en azından bir adamın İsrail ateşiyle öldürülmesinin "yüksek olasılık" olduğunu belirtti.

Resmi İsrail tahminlerine göre Gazze'de 105 rehine kaldı ve bunlardan 71'inin hayatta olduğu düşünülüyor. Diğer dört rehine 7 Ekim'den önce Gazze'deydi ve bunlardan ikisinin öldüğü düşünülüyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı açıklamada, cesetlerin "karmaşık bir operasyon" sonucunda çıkarıldığını belirterek, İsrail'in "Hamas'ı dağıtmak" için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, "Ailelere en içten başsağlığı dileklerimizi ve sıcak kucaklamalarımızı iletiyoruz" dedi.

"Rehinelerin tamamını geri getirmek için her türlü yolu denemekten bir an bile vazgeçmemeliyiz" diye ekledi.

Rehine Aileleri Forumu, İsrail hükümetine "şu anda masada olan anlaşmayı sonuçlandırmak için elinden gelen her şeyi yapması" çağrısında bulundu.

Uzun zamandır beklenen ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin müzakereler devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken şu anda anlaşmayı sağlamak için Orta Doğu'yu ziyaret ediyor.

Blinken Salı günü Mısır'a geldi ve burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşecek ve bir anlaşma için baskı yapmaya devam etmesi bekleniyor.

Pazartesi günü, Bay Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Kudüs'te buluştuktan sonra bir anlaşma için ABD'nin "köprü önerisini" kabul ettiğini söyledi. Bay Netanyahu görüşmeyi "olumlu" olarak nitelendirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta ve merkezi Deir el-Belah kasabasının dış kesimlerinde operasyonlarını genişlettiğini bildirdi.

Yerel sağlık yetkilileri, pazartesi günü İsrail'in Han Yunus'un batısındaki bir internet dağıtım tesisine düzenlediği hava saldırısında beş kişinin öldüğünü açıkladı.

AFP haber ajansına konuşan bir sağlık kaynağı ise kentin doğusundaki Abasan'da üç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlediği, yaklaşık 1.200 kişinin öldüğü, 251 kişinin rehin alındığı saldırının ardından Gazze'ye askeri harekat başlattı.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, o tarihten bu yana Gazze'de 40 bin 173'ten fazla kişi öldürüldü.