İsrailli aşırı sağcı protestocular orduyu bastı

İsrailli aşırı sağcı protestocular orduyu bastı
İsrailli protestocular, Gazze'deki tutuklulara yönelik kötü muamele nedeniyle askerlerin gözaltına alınmasının ardından ordu üssüne girdi.

İsrailli aşırı sağcı protestocular, Filistinli bir tutukluya kötü muamelede bulundukları iddia edilen askerlere destek göstermek amacıyla bir ordu üssüne girdi. İsrail askeri polisinin, resmi soruşturma kapsamındaki yedek askerleri gözaltına almak için Sde Teiman yerleşkesine girmesinin ardından, yerleşkenin dışında büyük kalabalıklar toplandı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, olayı sert bir dille kınadı. Sonrasında protestocular ayrıca yedek askerlerin sorgulanmak üzere götürüldüğü ikinci bir askeri üsse de girdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, üsteki en az dokuz İsrail askerinin, Gazze'de yakalanan ve Hamas savaşçısı olduğu düşünülen Filistinli tutukluya kötü muamelede bulunduğu iddia ediliyor. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, tutukluların ağır cinsel istismara maruz kaldığı ve anüsünde yaralanmalar meydana geldiği için yürüyemez hale geldiği belirtiliyor.

g2.webp

İsrail ordusu, başsavcısının "bir tutukluya yönelik ciddi kötü muamele şüphesi üzerine" soruşturma emri verdiğini söyledi. Pazartesi günü, İsrail'in iktidar koalisyonundan aşırı sağcı milletvekilleri de dahil olmak üzere onlarca protestocu, üssün kapısından içeri girerken, diğerleri çiti aşmaya çalıştı ve "Arkadaşlarımızı terk etmeyeceğiz, özellikle de teröristler için" sloganları attı.

Üsteki bazı askerlerin, yedek askerleri gözaltına almak için gelen askeri polislere biber gazı sıktığı bildirildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, bu saldırıların "son derece ciddi ve yasadışı" olduğunu söyledi.

"Bir savaşın ortasındayız ve bu tür eylemler devletin güvenliğini tehlikeye atıyor" diyerek olayla ilgisi olanları kınadı.

Göstericiler ayrıca, suçlanan yedek askerlerin sorgulanmak üzere götürüldüğü İsrail'in merkezindeki Beyt Lid askeri üssüne de girdi. Savunma Bakanı Yoav Gallant, askerlerin davranışlarına ilişkin soruşturmanın devam etmesine izin verilmesi gerektiğini belirterek, "Öfke zamanlarında bile kanun herkes için geçerlidir" dedi.

Ancak bazı İsrailli politikacılar yedek askerlerin tutuklanmasını kınadı. Aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, tutuklanmalarını "utançtan başka bir şey değil" olarak nitelendirdi.