Japonya'da yaşanan deprem sonrasında uzmanlar 30 yıl içinde 9 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğine vurgu yaptı

Japonya'da yaşanan deprem sonrasında uzmanlar 30 yıl içinde 9 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğine vurgu yaptı
Japonya'daki mega deprem uyarısı 'büyük depremin' yaklaştığı anlamına mı geliyor?

Perşembe günü Japonya'nın güneyinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin çok az hasara yol açması üzerine tsunami uyarısı geldi ancak depremin hemen ardından daha önce hiç yapılmamış bir uyarı geldi. "30 yıl içinde 9 büyüklüğünde deprem olabilir!"

"BÜYÜK DEPREM RİSKİ ARTTI"

japonyadeprem.webp

Japonya meteoroloji ajansı, "büyük bir deprem" riskinin arttığını söyledi. Japonya başbakanı, önümüzdeki hafta ülkede olmak için Orta Asya'daki bir zirveye planladığı seyahati iptal etti.

Japonya'daki birçok kişinin aklına "büyük deprem" geldi: Yüzyılda bir görülen ve birçok kişinin çocukluğundan beri uyarıldığı bir depremin deyim yerindeyse "eli kulağında" olduğu söylendi.

En kötü senaryoda 300 binden fazla can kaybı yaşanırken, Doğu Asya ülkesinin Pasifik kıyısında 30 metrelik bir su duvarı çökmesi bekleniyor. Bu deprem sonrası da her deprem sonrası tartışmaya açılan depremler önceden bilinebilir mi? soruları yine gündeme geldi.

ÖNGÖRÜLEN BÜYÜK DEPREM TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?

Peki, "büyük deprem" nedir, tahmin edilebilir mi ve yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemel mi?

Japonya'daki uzmanlar, önümüzdeki 30 yıl içerisinde 8 veya 9 büyüklüğünde bir depremin meydana gelme ihtimalinin yüzde 70 ila 80 olduğunu, en kötü senaryolarda ise trilyonlarca dolarlık hasara yol açabileceğini ve potansiyel olarak yüz binlerce kişinin ölebileceğini söylüyor.

Uzman jeologlar Kyle Bradley ve Judith A Hubbard'a göre, bu deprem uzun zamandır beklenen bu olay "Büyük Deprem"in orijinal tanımı.