Kanada'da dehşet anları. Ülke alevlere teslim oldu

Kanada'da dehşet anları. Ülke alevlere teslim oldu
Kanada'daki orman yangınları 25.000 kişinin Rockies'teki Jasper tatil beldesini boşaltmasına neden oldu.

Kanada'da dehşet veren yangın sonrasında yetkililer açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Kanada'nın turistik kenti Jasper'daki binaların Salı günü çıkan orman yangınları nedeniyle 25 bin kişinin bölgeden tahliye edilmesinin ardından yanmaya başladığını söyledi.

Alberta ve Britanya Kolombiyası'nın (BC) batı eyaletlerinde yüzlerce orman yangını çıktı. BC Orman Yangını Servisi'ne göre, bölgede son bir haftada 58.000'den fazla yıldırım düştü ve üç haftalık sıcak hava dalgasının ardından yeni yangınlar çıktı.

Alaska ve Avustralya'dan gelen personelin de desteğiyle Alberta'ya yaklaşık 1.900 itfaiyeci konuşlandırıldı ve yerel altyapıyı kurtarmak için çalışmalara başlandı. Britanya Kolombiyası'nda 400'den fazla komşu eyalet Alberta'da ise 176 yangın kaydedildi. Yangınlar ilk olarak geçen hafta Jasper'da keydedildi. Kasabanın belediye başkanı Richard Ireland, CBC'ye kasabanın "en kötü kabusuyla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

y2.webp

Tahliyeler yayınlandıktan sonra Alberta Başbakanı Danielle Smith, çarşamba günü sakinlere; "güvenli bir şekilde ayrılmalarını" söyledi. Başbakan Justin Trudeau, hükümetinin Alberta'ya federal yardım talebini onayladığını dile getirdi.

Trudeau, sosyal medya hesabı “X”’te yaptığı açıklamada, "@CanadianForces kaynaklarını, tahliye desteğini ve acil orman yangını kaynaklarını derhal eyalete gönderiyoruz ve yangınla mücadele ile hava yoluyla yardım çalışmalarını koordine ediyoruz." dedi.

Hafta başında Kaliforniya ve Utah da dahil olmak üzere birçok ABD eyaletinde orman yangınları yaşandı. Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, ABD'de 30 milyondan fazla kişi Temmuz ayının başından bu yana sıcaklık uyarılarından etkilendi.