Mavi dil hastalığı yayılıyor: Vakalar 4 kat arttı

Mavi dil hastalığı yayılıyor: Vakalar 4 kat arttı
Fransa Tarım Bakanlığı, 5 Ağustos'ta ülke genelinde ilk kez tespit edilen "mavi dil hastalığı" vakalarında önemli bir artış yaşandığını duyurdu.

Fransa'nın 10 bölgesinde, özellikle geviş getiren büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığı vakalarında son haftalarda belirgin bir artış yaşandı.

Fransa Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde ilk kez 5 Ağustos'ta tespit edilen mavi dil virüsü vakalarının sayısının, kısa süre içinde yaklaşık dört kat artarak 22 Ağustos itibarıyla 190'a ulaştığı belirtildi.

Bakanlık, hastalık vakalarında "patlama" gözlemlendiğini ancak yeni vakaların, ilk tespit edilen bölgelerin yakın çevresinde ortaya çıktığını ifade etti.

AŞILAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Mavi dil hastalığı' vakalarında patlama yaşanıyor! Fransa'nın yeni kâbusu oldu | Türkiye Gazetesi

12 Ağustos itibariyle hayvan çiftliklerinde ücretsiz aşılama uygulaması başlatıldı ve bu uygulamanın yıl sonuna kadar devam edeceği açıklandı.

Önceki hükümet raporlarına göre, 14 Ağustos'ta ülkenin altı bölgesinde 41 mavi dil hastalığı vakası tespit edildi.

VİRÜS İNSANLARA BULAŞMIYOR

Fransa'da "mavi dil hastalığı"nda patlama

Belçika’da bu ayın başlarında ortaya çıkan "mavi dil hastalığı" hızla yayılmakta. Virüs 500'den fazla çiftliği etkilerken, şu ana kadar kaç hayvanın hayatını kaybettiği belirlenmiş değil. Ancak, virüsün insanlara bulaşmadığı bildirildi.

Enfekte hayvanların dillerinin mavi renge dönüşmesine neden olduğu için bu adla bilinen hastalık, bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.

Hastalık, hayvanlarda yüksek ateş, iştah kaybı, eklem ağrısı, süt kesilmesi, düşük ve solunum problemlerine yol açabiliyor.