Meksika'nın Sinaloa uyuşturucu kartelinin lideri Teksas'ta tutuklandı

Meksika'nın Sinaloa uyuşturucu kartelinin lideri Teksas'ta tutuklandı
Dünyanın en güçlü uyuşturucu baronlarından biri olan, Meksika'daki Sinaloa kartelinin lideri Ismael "El Mayo" Zambada, ABD federal ajanları tarafından Teksas'ın El Paso kentinde tutuklandı.

76 yaşındaki Zambada, suç örgütünü şu anda ABD'de tutuklu bulunan Joaquin "El Chapo" Guzman ile birlikte kurdu. ABD Adalet Bakanlığı, perşembe günü Zambada ile birlikte Guzman'ın oğlu Joaquin Guzman Lopez'in de tutuklandığını söyledi. Şubat ayında Zambada, ABD savcıları tarafından ABD'deki opioid krizinin sorumlusu olarak görülen, eroinden daha güçlü bir ilaç olan fentanili üretme ve dağıtma komplosuyla suçlanmıştı. İki ismin tutuklanma detayları henüz netleşmedi ancak ikisinin de ABD'ye uçtuğu düşünülüyor.
Wall Street Journal, Meksika ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Zambada'nın İç Güvenlik Soruşturmaları ve FBI tarafından aylarca süren bir operasyon sonrasında üst düzey bir Sinaloa mensubu tarafından kandırılarak uçağa bindirildiğini bildirdi.

New York Times'ın haberine göre yetkililer, Zambada'nın Guzman Lopez tarafından "sahte iddialarla" özel bir uçağa bindirilmek üzere "ikna edildiğini" söyledi .

Fox News Muhabiri Bryan Llenas, kolluk kuvvetleri kaynaklarına dayanarak yaptığı açıklamada, Zambada'nın uçağın Meksika'nın güneyine doğru uçacağını düşündüğünü ancak uçağın bunun yerine kuzeye uçtuğunu ve El Paso'ya indiğini söyledi.

Llenas, Guzman Lopez'in ABD yetkililerine teslim olduğunu ve Zambada'ya karşı çıktığını; çünkü "babasının yakalanmasından Mayo'yu sorumlu tuttuğunu" söyledi.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, perşembe akşamı yaptığı yazılı açıklamada, iki adamın "dünyanın en şiddetli ve güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden birini" yönettiğini söyledi.
"Fentanil, ülkemizin karşı karşıya kaldığı en ölümcül uyuşturucu tehdididir ve Adalet Bakanlığı, toplumlarımızı zehirleyen her bir kartel lideri, üyesi ve ortağı hesap verene kadar rahat durmayacaktır" diye ekledi.

Amerikalı savcılar, Sinaloa karteli Zambada'nın ABD'ye uyuşturucu sağlayan en büyük tedarikçi olduğunu söylüyor.


"YAKALANMASI İÇİN 15 MİLYON DOLAR ÖDÜL"


ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA), Zambada'nın yakalanması için 15 milyon dolara (12 milyon sterlin) kadar ödül koymuştu. Joaquin "El Chapo" Guzman'ın 2019'daki yargılanması sırasında avukatları, Zambada'yı, kovuşturma korkusu olmadan açıkça yaşaması karşılığında "tüm" Meksika hükümetine rüşvet vermekle suçladı.


"PEK ÇOK ŞİRKETİ, OTOBÜS HATTI, OTELİ VB İŞLETMESİ VAR"


ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Zambada, Meksika'da "büyük bir süt şirketi, bir otobüs hattı ve bir otel" de dahil olmak üzere birçok meşru işletmenin ve gayrimenkul varlıklarının da sahibi. ABD'de fentanil suçlamalarının yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, adam kaçırma, kara para aklama ve organize suç gibi suçlamalarla da karşı karşıya. Mayıs ayında, Zambada'nın yeğeni - "Cheyo Antrax" olarak bilinen Eliseo Imperial Castro - Meksika'da bir pusuda öldürüldü. O da ABD yetkilileri tarafından aranıyordu.


"DÜNYANIN EN BÜYÜK UYUŞTURUCU BARONU"


Zambada ülke genelinde tartışmasız dünyanın en büyük uyuşturucu baronu ve şüphesiz Amerika'nın en etkili uyuşturucu baronu olarak değerlendiriliyor. Onlarca yıldır yetkililerden kaçıyordu ve bu nedenle tutuklanması Meksika'da şok etkisi yarattı.
ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas yaptığı açıklamada, Sinaloa kartelinin "fentanil üretimine öncülük ettiğini ve yıllardır bunu ülkemize sokarak yüz binlerce Amerikalıyı öldürdüğünü ve sayısız toplumu harap ettiğini" söyledi.

FBI Direktörü Chris Wray, tutuklamaların "FBI ve ortaklarının Sinaloa Karteli gibi şiddet yanlısı ulusötesi suç örgütlerini çökertmeye yönelik kararlılığının bir örneği" olduğunu söyledi. Daha fazla bilgi ortaya çıktıkça, Zambada'nın tutuklanmasının Başkan Joe Biden'ın yönetimi tarafından DEA'nın son yıllardaki en önemli operasyonlarından biri olarak duyurulacağı şüphesiz.


"ZAMBADA 1980'LERİN SONUNDA SİNALOA KARTELİNİ HAYATA GEÇİRDİ"

u2.webp

Zambada, 1980'lerin sonunda Guadalajara kartelinin çökmesinin ardından Sinaloa kartelinin kurucu ortağı oldu. Örgütün kamuoyundaki yüzü ve en kötü şöhretlisi Joaquin "El Chapo" Guzman olmasına rağmen, birçok kişi örgütün gerçek liderinin El Mayo olduğuna inanıyordu. Yanı sıra ülke genelinde Zambada'nın ABD'yi kokain ve eroinle doldurmak için Kolombiyalı kartellerle ilk bağlantıları kuran ve sürdüren kişi olduğu yönünde pek çok farklı görüş var.