NASA tarafından test görevi için uzaya gönderilen iki astronot uzayda mahsur kaldı.

NASA tarafından test görevi için uzaya gönderilen iki astronot uzayda mahsur kaldı.
Sadece sekiz gün için uzaya gittiler ama en erken Eylül'e en iyi ihtimalle de 2025'e kadar orada kalabilirler ama bu süre daha da uzayabilir.

5 Haziran'da iki Amerikalı astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir test görevi için fırlatıldığında, birkaç gün içinde evlerine dönmeyi umuyorlardı ama işler planlandığı gibi gitmedi.

Barry “Butch” Wilmore ve Sunita Williams adlı astronotlar uzayda mahsur kaldı.

61 yaşındaki Wilmore ve 58 yaşındaki Williams, istasyona bir Boeing Starliner uzay aracı uçurdular. Bu, gemide insanların olduğu türünün ilk uçuşuydu ve yeni uzay aracının daha düzenli olarak kullanılmadan önce nasıl performans gösterdiğini görmek için tasarlanmış bir testti ama uzay aracındaki iticilerin kapanması gibi tehlikeli sorunlar ortaya çıktı. Bu da, uzay istasyonuna güvenli bir şekilde ulaşsalar bile, Starliner'ın Dünya'ya dönmesinin güvenli olmadığı düşünülürse, eve dönmek için alternatif bir ulaşım yöntemine ihtiyaçlarının olacağı anlamını doğuruyor.

"NASA: HENÜZ NET BİR KARAR YOK!"

NASA yetkilileri Çarşamba günü düzenledikleri basın toplantısında, sonraki adımlar konusunda henüz kesin bir karar alınmadığını söyledi.

"Birincil seçeneğimiz Butch ve Suni'yi Starliner'a geri döndürmek," diyen NASA'nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, "Ancak, diğer seçeneklerimizin açık olduğundan emin olmak için gerekli planlamayı yaptık." sözlerine vurgu yaptı.

UZAYDA AKTARMA YAPILACAK

Düşünülen olası seçeneklerden birinin, iki astronotu Eylül ayında fırlatılması planlanan bir uzay aracına bağlamak ve Şubat 2025'te bu görevle birlikte Dünya'ya geri döndürmek olduğu belirtildi. Uzay istasyonuna yapılacak bu uçuş bir SpaceX Crew Dragon aracıyla yapılacak. İlk plan dört mürettebat üyesinin gemide olmasıydı, ancak ihtiyaç halinde koltuklardan ikisi boş bırakılabilir.

Bu plan, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) sekiz gün yerine sekiz aydan fazla zaman geçirmeleri anlamına geliyor.

Eğer Crew Dragon kullanılırsa, Starliner aracı bilgisayar kontrolünde, mürettebat olmadan Dünya'ya geri gönderilecek.

NASA yetkilileri, nihai kararın verilmesinin bir hafta veya daha fazla sürebileceğini söyledi.

NASA Uzay Operasyonları Direktörü Ken Bowersox, muhabirlere yaptığı açıklamada, Starliner'ın mürettebatsız olarak geri dönme ihtimalinin "son bir iki haftadır yaşananlara bakıldığında bir miktar arttığını" söyledi.

"Bu yüzden bu seçeneği daha yakından inceliyoruz, böylece bununla başa çıkabileceğimizden emin oluyoruz" dedi.

Şu anki duruma göre ikilinin önümüzdeki haftalarda da orada olması bekleniyor.