Norveç’ten İsrail’e: 'Misillemenin sonuçları olacak'

Norveç’ten İsrail’e: 'Misillemenin sonuçları olacak'
Norveç’in İsrail’deki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonları ve Oslo ile Filistin vergi gelirleri anlaşması feshedildi. İsrail, Norveç'in İsrail karşıtı adımlarına yanıt olarak bu kararları aldığını duyurdu.

Norveç'in İsrail'deki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonları iptal edildi ve Oslo ile yapılan Filistin vergi gelirlerinin transferine ilişkin anlaşma feshedildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu kararın Norveç'in İsrail karşıtı ve tek taraflı eylemlerine yanıt olarak alındığını duyurdu. Norveç Büyükelçiliği’ne, diplomatların akreditasyonlarının yedi gün içinde ve vizelerinin ise üç ay içinde iptal edileceği bildirildi.

İSVİÇRE'Yİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in bu adımını "aşırı bir eylem" olarak değerlendirirken, Oslo ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin olumsuz etkilenebileceğini belirtti ve kararın Filistin halkına yardım etme kabiliyetlerini de zedeleyeceğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Filistin Yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin Norveç'teki hesabına yatırılmasına ilişkin anlaşmayı da iptal ettiği bildirildi. İsrail'in bu anlaşmanın yerine başka bir ülkeyle, özellikle İsviçre ile anlaşma yapmayı planladığı ve İsviçre'yi ikna etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

DİPLOMATİK GERİLİM YAŞANDI

Bu gelişmeler, Norveç’in 28 Mayıs’ta Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımasından sonra yaşandı. İsrail, bu adımın ardından Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırmış ve Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısının artmasının ardından diplomatik ilişkilerde gerilim yaşanmıştı.