"Ölürüz de askere gitmeyiz"

"Ölürüz de askere gitmeyiz"
Kendilerini en dindar ve otantik Yahudi grubu olarak gören Haredi Yahudileri zorunlu askerlik görevine itiraz için bir kez daha protesto yaptı.

Batı Kudüs'te, zorunlu askerlik kararına karşı çıkan yüzlerce Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) protesto düzenledi. İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Haredilerin zorla askere alınmasına yönelik kararını protesto eden göstericiler, askere alınma ofisi çevresinde toplandı ve "Ölürüz de askere gitmeyiz" sloganları attı. Bazı göstericiler, tramvay rayları ve otobüslerin önüne oturarak trafiği engelledi.

t1.jpg

İsrail polisi, protestoculara atlı birlikler ve TOMA'dan sıkılan pis kokulu su ile müdahale etti. Göstericiler, polisin müdahalesine "Naziler" diye tepki göstererek karşılık verdi, çıkan arbedede beş kişi gözaltına alındı.

t2.jpg

Gösteriye katılan Haredi Avraham, İsrail ordusunun Tevrat'a aykırı olduğunu ve Haredilerin askere gitmesinin inançlarına uygun olmadığını belirtti. Avraham, ordunun Yahudi şeriatına uygun olmadığını, bunun 7 Ekim'deki saldırılara yol açan sebeplerden biri olduğunu iddia etti.

İsrail Yüksek Mahkemesi, daha önce Haredilerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasını sağlayan yasaları "ayrımcı" ve "hukuka aykırı" bularak iptal etmişti. Harediler, İsrail'in yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor ve büyük çoğunluğu Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi ile Bney Brak'ta yaşıyor.

t3.jpg

Netanyahu'nun koalisyon hükümetinde yer alan Ultra Ortodoks partiler, temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak için çalışmalar yürütüyor.