"Ortadoğu'nun kalbinde, İran'ın önünde duran, gururlu bir Amerikan yanlısı demokrasi var: Ülkem, İsrail devleti."

"Ortadoğu'nun kalbinde, İran'ın önünde duran, gururlu bir Amerikan yanlısı demokrasi var: Ülkem, İsrail devleti."
Netanyahu, protestocuların ABD Kongresi dışında toplanmasına rağmen Gazze savaşını savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen savaşa destek toplamayı amaçlayan tarihi Kongre konuşmasında, ABD'li milletvekillerine "düşmanlarımız sizin düşmanlarınızdır" dedi. Konuşma, Kongre binasının içinde ve dışında Filistin yanlısı protestolara sebebiyet verdi.

Netanyahu, "İran'la savaştığımızda, Amerika Birleşik Devletleri'nin en radikal ve en katil düşmanıyla savaşıyoruz" dedi. Sözlerine, "Bizim mücadelemiz sizin mücadelenizdir ve zaferimiz sizin zaferiniz olacaktır" diye ekleme yaptı.

n2.webp

İsrail lideri, Kongre'nin dördüncü ortak oturumunda yaptığı konuşmada çoğunluğu Cumhuriyetçi politikacılar tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı ancak Gazze'deki savaş nedeniyle büyüyen siyasi ayrışma, Kongre'deki onlarca Demokrat üyenin kasıtlı olarak toplantıya katılmaması ve binlerce kişinin sokaklarda protesto etmesiyle daha da belirginleşti. Kalabalıklar, aralarında İsrail liderinin Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı tarafından istenen tutuklama emrine atıfla "aranan savaş suçlusu" ilan edildiği pankartların da bulunduğu pankartlarla donatılmış bir şekilde Capitol Hill'deki sahnede toplandı.

Polis, Binyamin Netanyahu'nun konuşmasını engellemeye çalıştıkları gerekçesiyle Kongre binası içinde beş kişinin tutuklandığını açıkladı. Netanyahu, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada sert bir üslup kullandı. "Resmen İran'ın kullanışlı aptalları oldunuz" diyerek tepki ve dikkat çekti.

İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a ilişkin yaptığı çok sayıda göndermeden birinde, ABD, İsrail ve Arap dünyasını tehdit eden bir "terör ekseni" olduğunu iddia ederek bunu "medeniyetlere karşı barbarlık çatışması" olarak değerlendirdi.

Kongre'ye yaptığı açıklamada, İran'a bağlı güçlerin Amerikan hedeflerine saldırdığını belirterek, İran'ın "Amerika'ya gerçek anlamda meydan okuyabilmek için önce Ortadoğu'yu fethetmesi gerektiğine" inandığını söyledi. Devamında sözlerine “ama Ortadoğu'nun kalbinde, İran'ın önünde duran, gururlu bir Amerikan yanlısı demokrasi var: Ülkem, İsrail devleti." diyerek noktayı koydu.