Rusya, ABD'li gazeteci Gershkovich'i casusluk suçlamasıyla hapse attı

Rusya, ABD'li gazeteci Gershkovich'i casusluk suçlamasıyla hapse attı
ABD'li gazeteci Evan Gershkovich, işvereni, ailesi ve Beyaz Saray tarafından "sahtekarlık" olarak nitelenen gizli bir yargılamanın ardından Rus mahkemesi tarafından casusluk suçundan suçlu bulundu ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Wall Street Journal (WSJ) muhabiri ilk kez geçen yıl mart ayında, Moskova'nın yaklaşık 1.600 km doğusunda bulunan Yekaterinburg kentinde yaptığı bir haber gezisi sırasında güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı.

Savcılar onu Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) adına çalışmakla suçladı ancak Gershkovich, WSJ ve ABD bu suçlamaları reddetti. Bu mahkumiyet 30 yıl aradan sonra Rusya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle bir ABD gazetecisinin mahkum edilmesinin ilk örneği olarak kaydedildi. Yargıç, davadaki her iki tarafın da karara itiraz etmek için 15'er günlük süreye sahip olduğunu söyledi.

Wall Street Journal yayıncısı Almar Latour ve Genel Yayın Yönetmeni Emma Tucker yaptığı açıklamada, "Bu utanç verici, sahte mahkumiyet, Evan'ın gazetecilik mesleğini yaptığı için haksız yere 478 gün hapis yatması, ailesinden ve arkadaşlarından uzak kalması, haber yapmasının engellenmesinin ardından geldi. Evan'ın serbest bırakılması için baskı yapmaya ve ailesine destek olmaya devam edeceğiz. Gazetecilik suç değildir ve serbest bırakılıncaya kadar dinlenmeyeceğiz. Bu artık bitmeli.” dedi.

Washington, Rusya'nın Gerşkoviç'i, yabancı hapishanelerdeki Rus vatandaşlarıyla olası bir tutuklu takasında kullanılmak üzere pazarlık kozu olarak elinde tuttuğunu iddia etti.

Rus gözlemciler, hızlı bir mahkumiyetin bir takasın yakın olduğu anlamına gelebileceğini söyledi.