Rusya, büyük çaplı bir tutuklu takasıyla Gershkovich ve Whelan'ı serbest bırakacak | SON DAKİKA

Rusya, büyük çaplı bir tutuklu takasıyla Gershkovich ve Whelan'ı serbest bırakacak | SON DAKİKA
Rusya ile Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de aralarında bulunduğu üç ABD vatandaşının takasının Ankara'da yapılacağı duyuruldu

Rusya'da tutuklu bulunan, aralarında Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de bulunduğu üç ABD vatandaşının, tutuklu değişim anlaşması kapsamında bugün Ankara'da serbest bırakılması bekleniyor.

Biden yönetimiyle varılan anlaşma kapsamında Gershkovich, ABD Deniz Piyadeleri emeklisi Paul Whelan ve Rus-Amerikalı radyo gazetecisi Alsu Kurmasheva'nın serbest bırakılacağı üst düzey bir ABD yetkilisi tarafından doğrulandı. Toplamda, değişim; Rusya, ABD, Almanya ve üç diğer Batı ülkesinde tutulan 24 tutukluyu kapsayacak.

Sekiz Rus vatandaşının Rusya'ya iade edilmesi bekleniyor, bunların arasında Rus istihbaratıyla bağlantıları olduğu düşünülen kişiler de var.

Bunlardan biri de Alman yetkililer tarafından Rusya'nın FSB istihbarat servisinde albay olarak tanımlanan ve 2019 yılında Berlin'deki bir parkta Kremlin muhalifinin öldürülmesi suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Vadim Krasikov.

Takas, Rusya'da tutuklu bulunan çok sayıda muhalifin ve gazetecinin hapishane hücrelerinden bilinmeyen yerlere nakledilmesinin ardından, çeşitli ülkeler arasında büyük çaplı bir takas yapılacağı yönündeki spekülasyonların artmasının ardından geldi.

Kremlin muhalifi, Rusya-İngiliz çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza da nerede olduğu bilinmeyen tutuklular arasında yer alıyor ve bu durum onun da serbest bırakılabileceği yönündeki beklentileri artırıyor.

Listede olması muhtemel diğer isimler arasında Rus muhalif siyasetçi İlya Yaşin ve deneyimli insan hakları aktivisti Oleg Orlov da yer alıyor.

Rusya'da gizli hapishane nakilleri yaygın olmasına rağmen, tanınmış tutukluların birden fazla kez "kaybolması" alışılmadık bir durumdu.

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, bu hafta başında terörizm ve diğer suçlardan idam cezasına çarptırılan Alman vatandaşı Rico Krieger'i affetti.

Eğer tüm yayınlar gerçekleşirse, bu Rusya ile Batı arasında tarihin en büyük alışverişlerinden biri olacak.

Rusya hükümetine ait bir uçağın, esir takası için özel olarak Ankara'ya iniş yaptığı haberleri gündeme düştü. Anlaşmanın detaylarına göre, Gershkovich ve diğer esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili işlemler tamamlanarak, her iki ülke arasında uzun süredir beklenen bu önemli adımın atılmış olduğu çıkan haberler arasında...