Rusya, Ordusunda Savaşan Hintlileri Serbest Bırakma Sözü Verdi

Rusya, Ordusunda Savaşan Hintlileri Serbest Bırakma Sözü Verdi
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın ordusunda savaşan tüm Hint vatandaşlarını serbest bırakacağına dair söz verdiğini duyurdu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le savaşa katılan Hindistanlılar hakkında konuştu.

İş vaadiyle pek çok Hindistanlının Rusya’ya çekildiği ancak daha sonra Ukrayna'da aktif çatışmaya zorlandıkları söylenen Hintlilerin serbest bırakılması isteniyor. Çatışmalarda en az dört Hintlinin öldürüldüğü bildirildi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Modi'nin "Rus ordusunun hizmetine yanlış yönlendirilen" Hintlilerin "erken terhis edilmesi sorununu güçlü bir şekilde gündeme getirdiğini" söyleyerek sözlerine şunları ekledi: "Rus tarafı, tüm Hint vatandaşlarının Rus ordusundaki hizmetlerinden erken terhis edileceğine söz verdi"

NE OLMUŞTU?

hindu2.webp

Rus güçlerinde yaklaşık 35 ila 50 Hintli olduğu söylentileri Hindistan kaynaklarında yer aldı. Rusya'da mahsur kalan Hintliler, ajanlar tarafından para ve Rus pasaportu gibi cazip tekliflerle kandırıldıklarını söylemişlerdi. İş vaadiyle kandırılanların çoğunun yoksul ailelerin çocukları olduğuna vurgu yapılmıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, bu durumu "derin bir endişe konusu" olarak nitelendirdi ve vatandaşlarının geri getirilmesi için "Rus yetkililere çok yoğun baskı yapıldığını" söyledi.

Bakanlık, bu yılın başlarında "tüm Hint vatandaşlarına gerekli dikkati göstermeleri ve bu çatışmadan uzak durmaları" çağrısında bulunmuştu.

Mart ayında, Hintli yetkililer, Rusya adına savaşmak üzere insanları iş verme bahanesiyle gönderen bir ajan ağını çökerttiklerini açıklamıştı.