Rusya-Ukrayna savaşında yeni gelişme. Ukrayna Rusya'ya girdi!

Rusya-Ukrayna savaşında yeni gelişme. Ukrayna Rusya'ya girdi!
Ukrayna Rusya'ya girdi ve düzenlediği saldırı sonrasında Rusya'da olağanüstü hal ilan edildi.

Rusya'nın Kursk bölgesinde Ukrayna askerlerinin nadir görülen sınır ötesi saldırısının Çarşamba günü de devam etmesi üzerine olağanüstü hal ilan edildi.

Bölge Valisi Vekili Aleksey Smirnov, bu adımın "bölgeye gelen düşman güçlerinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için" gerekli olduğunu söyledi.

Rus yetkililer, saldırının başlangıcından bu yana en az beş sivilin öldüğünü, altısı çocuk olmak üzere 31 kişinin yaralandığını söyledi.

Ukrayna henüz resmi bir açıklama yapmadı ve müdahalenin derinliği henüz belirsizliğini koruyor.

UKRAYNA RUSYA'YA GİRDİ

ruski1.webp

Moskova, Salı sabahı Ukrayna askerinin yanı sıra 11 tank ve 20'den fazla zırhlı muharebe aracının Sudzha kasabası yakınlarında Rusya'ya girdiğini bildirdi.

Salı günü birçok köyde çatışmaların yaşandığı, yerel yetkililerin bölge sakinlerini hareketlerini sınırlamaya çağırdığı ve tüm kamusal etkinliklerin iptal edildiği bildirildi.

Kursk'ta bir dizi hava alarmı verildi ve BBC tarafından doğrulanan, internette yayınlanan görüntülerde, savaş uçaklarının bölge üzerinde alçaktan uçtuğu ve yerden dumanların yükseldiği görüldü.

Smirnov, sınır bölgelerinden binlerce kişinin tahliye edildiğini ve diğer şehirlerden doktorların çağrıldığını söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'de tam kapsamlı işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik müdahaleleri son derece nadir hale geldi.

Ukrayna Milletvekili Oleksiy Honcharenko çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun, savaşa rağmen devam eden, Ukrayna üzerinden Rusya'dan AB'ye doğal gaz geçişinde rol oynayan büyük bir gaz tesisi olan Sudzha gaz merkezi üzerinde kontrol sağladığını söyledi.

BBC henüz iddiayı doğrulamasa da Honcharenko'nun bu açıklaması, Ukraynalı bir yetkilinin Rusya topraklarına girdiğine dair ilk doğrulama oldu.

Honcharenko, Facebook'ta yaptığı açıklamada, saldırının ardındaki "planın" ne olduğunu bilmediğini ancak bunun "Avrupalılara ve Amerikalılara Rusya'nın saldırıya uğrayabileceğini ve saldırıya uğraması gerektiğini" göstereceğini söyledi.

BBC Newshour'a konuşan Obama, "Askeri açıdan inisiyatifi geri almaya çalışıyoruz" dedi.

"Dünyaya, dünyanın tırmanıştan veya Putin'in tepkisinden korkmaması gerektiğini gösteriyoruz. Hiçbir tepki yok" dedi.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez uluslararası alanda tanınan Rus toprakları işgal edildi ve Putin nükleer silahlara ve benzeri şeylere yönelmedi."

Rusya'nın bölgeye asker göndermeye zorlanacağını ve bu sayede Ukrayna'nın doğusunda düzenleyebileceği saldırıların sayısının azalacağını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü, ABD'nin saldırıyla ilgili daha önceden bilgisinin olmadığını ve Ukrayna ordusuyla "amaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için" iletişime geçmeyi planladığını söyledi.