Sahte dolar nasıl anlaşılır? Sahte dolarları ayırt etmenin 8 yolu
Ülkeye, Güneydoğu'dan kaçak yollarla girdiği düşünülen sahte dolarların bankalar, ATM'ler ve döviz büroları tarafından tespit edilememesinin yarattığı kriz kamuoyunda da ciddi yankı uyandırdı. 50 dolarlık banknotlar İstanbul ve pek çok kentte endişe yarattı. Öyle ki, bir döviz bürosunun güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerinde bir zanlı tarafından 50 dolarlık banknotların piyasaya sürülmek istendiği an kaydedildi.
Milyonlarca sahte dolar piyasaya kripto vurgunuyla mı sürüldü?
Sahte dolarların tespiti, dolandırıcılıklardan korunmak adına oldukça önemli bir konu haline geldi. Özellikle 50 dolarlık banknotlar, gerçeklerinden ayırt edilmesi güç olduğu için sahte para konusunda en çok endişe duyulan banknotlardan biri. Alanya'da sahte 50 dolarlık banknotların piyasaya sürülmeye çalışıldığı belirtildi ve bu sahte paraların para sayma makineleri ve ATM'ler tarafından bile tespit edilememesi, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Peki, sahte dolar nasıl anlaşılır?
Sahtecilikte "ince iş": Milyonlarcası piyasada, ATM'ler tanıyamıyor
İşte gerçek dolarla sahte doları ayırt etmeye yardımcı olacak 8 etkili yöntem
1. Banknot ışığa tutularak kontrol edilebilir
Gerçek bir dolar banknotu ışığa tutulduğunda, içinde gizli güvenlik özellikleri görebiliyor. 100, 50, 20, 10 ve 5 dolar banknotlarında, ışığa tutulduğunda görünür olan bir güvenlik şeridi yer alır. Bu şerit, banknotun değerini belirtir ve UV ışığında farklı renklerde parlar. Ayrıca, sol tarafta bir su yolu (filigran) bulunmalı, bu da banknotun güvenliğini artıran bir özellik olarak biliniyor.
2. Kağıt kalitesi kontrol edilebilir
Gerçek dolar, pamuk ve keten karışımından üretilmiş özel bir kağıttan yapılır ve sıradan kağıtlardan farklı bir dokusu vardır. Gerçek dolar banknotu, kaygan ve pürüzsüz olmaz, aksine hafifçe pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Ayrıca, banknot katlandığında veya buruşturulduğunda kağıt gibi değil, kumaş benzeri bir ses çıkarır.
3. Kabartma baskıları hissedilmeli
Gerçek dolar banknotlarında bazı baskılar kabartmalı olmalıdır. Özellikle, portredeki başkanın yüzüne dokunulduğunda hafif bir kabarıklık hissedilmeli. Ayrıca, banknot üzerindeki büyük değer sayıları ve "The United States of America" yazısı da kabartmalı olmalı.
4. Renk değiştiren mürekkep özelliği
100, 50 ve 20 dolarlık banknotlarda, sağ alt köşedeki değer gösteren sayı, ışık açısına göre renk değiştirir. Örneğin, 100 dolarlık banknotun sağ alt köşesindeki sayı, yeşilden bakıra dönüşür. Sahte paralarda bu renk değişikliği genellikle gözlemlenmez.
5. UV ışığında parlama özelliği
Gerçek dolar banknotları, UV ışığı altında özel renkte parlar. Her banknotun kendine özgü UV ışığında parlaması gereken rengi vardır:
- 100 dolar: Pembe
- 50 dolar: Sarı
- 20 dolar: Yeşil
- 10 dolar: Turuncu
- 5 dolar: Mavi Sahte banknotlar, UV ışığında parlamaz ya da yanlış renkte parlar.
6. Mikroyazılar incelenmeli
Gerçek dolar banknotlarında, çıplak gözle zor görülebilen mikroskobik yazılar bulunur. 100 dolarlık banknotta, Benjamin Franklin’in yaka kısmında ve güvenlik şeridinde mikroskopik yazılar yer alır. Sahte paralarda bu yazılar bulanık veya eksik olabilir.
7. Seri numaraları önemli
Banknot üzerindeki seri numaralarının hem yazı tipi hem de baskı rengi açısından tutarlı olması gerekir. Seri numarası ve hazine mührü aynı renkte olmalı. Eğer renk tutarsızlıkları gözlemlenirse, banknot sahte olabilir.
8. Hologram ve 3D güvenlik özellikleri (yeni 100 dolar)
Yeni nesil 100 dolarlık banknotlarda mavi 3D Şerit önemlidir. Para eğildiğinde şerit üzerindeki çan ve 100 sayıları hareket ediyormuş gibi görünür.
Bakır Çan: Mürekkep şişesinin içindeki çan, açısına göre kaybolur veya görünür hale gelir.
Kaynak:Haber Merkezi