Taliban'dan kadınlara yeni yasaklar: Ses duyulmayacak, yüz kapanacak!

Taliban'dan kadınlara yeni yasaklar: Ses duyulmayacak, yüz kapanacak!
Taliban, Afganistan'da kadınların kamusal alanda seslerini ve yüzlerini örtmelerini zorunlu kılan yeni yasaları yürürlüğe soktu.

Afganistan’da Taliban yönetimi, iktidarı ele geçirmesinden bu yana ilk resmi ahlak yasalarını açıkladı. “İyiliği teşvik etmek ve kötülüğü önlemek” gerekçesiyle getirilen yeni kurallar, kadınların kamusal alanda seslerini ve yüzlerini tamamen örtmelerini zorunlu kılıyor. Ayrıca, giysilerin ince, dar veya kısa olmaması gerektiği vurgulanıyor.

HER ŞEY YASAK

Taliban’ın kurduğu “iyi davranışları yayma ve kötülüğü önleme” bakanlığı tarafından hazırlanan ve lider Hibetullah Ahundzade tarafından onaylanan 35 maddelik yasa metni, Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana kabul edilen ilk resmi düzenleme olarak dikkat çekiyor. Kadınların kamusal alanda şarkı söylemesi, yüksek sesle konuşması ve erkeklerle göz teması kurması yasaklanıyor. Ayrıca, müzik dinlemek, kadınların yalnız seyahat etmesi ve erkeklerle kadınların bir arada bulunması da yasaklandı.

TUTUKLAMA YETKİLERİ VAR

taliban-insurgents-turn-themselves-in-to-afghan-national-security-forces-at-a-forward-operating-base-in-puza-i-eshan-a.jpg

Bu yasalar, bakanlığa kişisel davranışları düzenleme ve ihlaller için uyarı veya tutuklama yetkisi tanıyor. Bakanlık sözcüsü Mevlevi Abdul Ghaffar Farooq, bu düzenlemelerin “İslami değerlerin yayılması ve kötülüğün ortadan kaldırılması” için büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

BM RAPORUNU REDDETTİ

Birleşmiş Milletler, yeni yasaların Afgan halkı arasında korku ve sindirme ortamı yarattığını belirterek endişelerini dile getirdi. BM raporunda, Taliban’ın medya denetimi ve uyuşturucu bağımlılığını ortadan kaldırma gibi alanlarda da genişleyen denetimleri eleştirildi. Taliban, BM raporunu reddederek bu eleştirileri kabul etmedi.