Terör saldırılarını planlamakla suçlanan kişilerle daha önce yapılan anlaşma iptal edildi

Terör saldırılarını planlamakla suçlanan kişilerle daha önce yapılan anlaşma iptal edildi
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 11 Eylül 2001 terör saldırılarını planlamakla suçlanan kişilerle varılan duruşma öncesi anlaşmayı iptal etti.

1941'deki Hawaii'deki Pearl Harbor Japon saldırısından bu yana ABD topraklarındaki en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçen New York, Virginia ve Pennsylvania'daki 11 Eylül saldırılarında 2 bin 400 kişiyi öldürülmüştü. Bu olay sonrasında 11 Eylül terör saldırılarını planlamakla suçlanan kişilerle duruşma öncesi varılan anlaşma bozuldu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cuma günü yayınladığı bir uyarı metninde, Çarşamba günü anlaşmayı imzalayan askeri mahkemeyi denetleyen memurun yetkisini de iptal ettiğini söyledi. İddiaya göre saldırganların idam cezasından kurtulmasını öngören orijinal anlaşma, bazı mağdur aileleri tarafından eleştirildi.


"Teröre Karşı Savaş"ı ve Afganistan ile Irak'ın işgalini tetiklediler.
Austin, ele aldığı uyarı metninde komplonun iddia edilen elebaşı Halid Şeyh Muhammed de dahil olmak üzere Küba'daki Guantanamo'da tutulan beş sanığın adını verdi.


Austin, metninde Tuğgeneral Susan Escallier'e "Sanıklarla duruşma öncesi anlaşmalar yapma kararının önemi ışığında... böyle bir kararın sorumluluğunun, üst otorite olarak bana ait olması gerektiğine karar verdim. Bu vesileyle yetkinizi geri çekiyorum. Yetkimi kullanarak derhal yürürlüğe girmek üzere, üç duruşma öncesi anlaşmadan geri çekiliyorum." diye yazdı.


Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, anlaşmada hiçbir rol oynamadıklarını söyledi. Austin'in muhtırasında adı geçen beş kişi şunlardı: Halid Şeyh Muhammed, genellikle KSM olarak anılır, Velid Muhammed Salih Mübarek bin Attaş, Mustafa Ahmed Adam el-Havsavi; ve orijinal dilekçede adı geçmeyen diğer ikisi: Ramzi bin el-Şibh ve Ali Abdülaziz Ali.

İŞKENCE İDDİASI


Teröristler onlarca yıldır yargılanmadan gözaltında tutuluyor. Hepsi işkence gördüklerini iddia ediyor - KSM, ABD hükümeti tarafından yasaklanmadan önce 183 kez simüle edilmiş boğulmaya, yani "su işkencesine" maruz bırakıldı.


Hepsi, kendilerine yönelik işkence iddiaları ve delilleriyle daha da karmaşık hale gelen, on yıldan fazla süren duruşma öncesi duruşmalarla karşı karşıya kaldılar.


Mağdurların ailelerinden birkaçı, çarşamba günü varılan anlaşmanın şartlarının çok müsamahakâr olduğunu belirterek eleştirmişti.

MAĞDUR AİLELER İDAM KARARI İÇİN MEMNUN


11 Eylül mağdurlarını ve mağdur yakınlarını temsil eden Adalet Derneği Başkanı Brett Eagleson, bu hafta başında BBC'ye yaptığı açıklamada, ailelerin "bu anlaşmalardan dolayı derinden rahatsız olduklarını" söylemişti.


Cumartesi günü konuşan, kocası Tom'u kaybeden ve 11 Eylül Aileleri Birliği grubunun başkanı olan Terry Strada, BBC'ye yaptığı açıklamada, Pentagon'un anlaşmayı iptal edip ölüm cezasını tekrar masaya koymasından "çok memnun" olduğunu söyledi.