Türkiye'de kadınlar öldürülüyor, Moğolistan’da Dünya Kadınlar Forumu başlıyor

Türkiye'de kadınlar öldürülüyor, Moğolistan’da Dünya Kadınlar Forumu başlıyor
Moğolistan’ın başkenti Ulanbator, önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor: Etkinliğin adı: "Dünya Kadınlar Forumu"

Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh’un himayesinde ve Birleşmiş Milletler işbirliğinde düzenlenen "Dünya Kadınlar Formu" birçok ülke ve uluslararası kuruluşun yanı sıra sivil toplum örgütlerinden çok sayıda yetkili ve uzmanın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Forumun açılışında konuşan Khurelsukh, kadınların ve kadın liderlerin, toplumda barış, kalkınma ve aile refahını sağlama, dünya barışını ve güvenliğini koruma, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma ve adil toplumlar inşa etme konusundaki kritik rolüne vurgu yaptı. Moğolların tarih boyunca kadınlara duyduğu saygıya ve kadınların devlet yönetiminde üstlendiği önemli görevlerin altını çizen Khurelsukh, Moğolistan’ın bu tarihi geleneği daha da zenginleştirerek kadınların ulusal düzeyde ve tüm alanlarda eşit katılımını teşvik etmeyi hedeflediğini belirtti.

MOĞOLİSTAN KADINLARIN HAKLARINI ÖNCELEYEN İLK ASYA ÜLKESİ

Moğolistan’ın 100 yıl önce kabul edilen anayasasında cinsiyet eşitliğini tanıyan ve kadınların siyasi haklarını güvence altına alan Asya’daki ilk ülke olduğunu belirten Khurelsukh, bu bağlamda Moğol Kadınlar Birliği’nin bu yıl kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığını vurguladı. Ayrıca, kadınların parlamentoya seçilme fırsatlarını artırmak amacıyla yasada sağlanan yüzde 25’lik kontenjan ve son seçimlerde 32 kadının milletvekili seçilmesi, Moğolistan’ı parlamentoda kadın temsili açısından Asya’nın önde gelen ülkelerinden biri yapmıştır.

FORUMDA NELER OLACAK?

Forumda, kadın haklarının iyileştirilmesi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması konuları ele alınacak. 15 ülkeden üst düzey temsilcilerin, 20’den fazla ülkeden sivil toplum kuruluşu yetkililerinin yanı sıra sanat, spor ve iş dünyasından temsilcilerin katıldığı etkinlik, 600’ü aşkın katılımcıyı bir araya getiriyor. İki gün sürecek forumda “Çevreci Kadın Liderler”, “Gıda Sistemlerinde Kadınların Rolü”, “Cinsiyet Eşitliği Ekonomileri”, “Kadınların Gelişiminde Eğitimin Önemi”, “Spor, Sanat ve Kültürde Cinsiyet Eşitliği” ve “Dijital Ekonomide Kadınlar” konulu tematik oturumlar düzenlenecek. Forumun sonunda, elde edilen sonuçları özetleyen bir belge yayımlanacak.