Ukrayna'nın Rus topraklarındaki saldırıları hız kesmeden devam ederken Rusya da Ukrayna'da ilerliyor

Ukrayna'nın Rus topraklarındaki saldırıları hız kesmeden devam ederken Rusya da Ukrayna'da ilerliyor
Ukrayna, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarını sürdürürken, Seym Nehri üzerindeki stratejik öneme sahip bir köprüyü yıktı.

Rus yetkililer, Gluşkovo kasabası yakınlarında düzenlenen operasyonda, bölgenin bir kısmının bağlantısının kesildiğini belirtti. Köprünün bombalandığı anlar anbean kameralara yansıdı ve pek çok sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Köprü, Kremlin'in askerlerine ikmal sağlamak amacıyla kullanılıyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna birliklerinin Kursk'taki mevzilerini güçlendirdiğini belirterek, ele geçirilen toprakları bir değişim fonu olarak nitelendirerek, bunların Moskova tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarıyla takas edilebileceğini ima etti.

Artık ikinci haftasına giren bu durum, Moskova'nın iki yıldan uzun bir süre önce başlattığı tam kapsamlı işgalden bu yana Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik en derin müdahalesi.

"RUS TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK"

kopru.webp

Ukrayna'nın sürpriz sınır ötesi operasyonu sonucunda 120 binden fazla kişi güvenli bölgelere kaçtı ancak Ukrayna'nın toprak kazanma iddiaları arasında Kiev, Rusya'yı işgal etmek istemediğini defalarca dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin kıdemli bir danışmanı cuma günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna, Rus topraklarını işgal etmekle ilgilenmiyor." dedi.

Mykhailo Podolyak, Rusya'ya yönelik müdahalelerinden bekledikleri temel hedeflerden birinin Moskova'yı "kendi şartlarımız doğrultusunda" müzakere etmeye ikna etmek olduğunu söyledi.

"3 KM. KADAR İLERLEME SAĞLANDI"

harita.webp

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrsky, cuma günü yaptığı açıklamada; operasyonların daha da ilerlediğini söyledi.

Sosyal medyada paylaştığı videoda, "Saldırı grubunun birlikleri savaşmaya devam ediyor ve bazı bölgelerde düşmana doğru bir ila üç kilometre ilerlediler" dedi.

Syrsky, sınırdan yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki Mala Loknya köyünde çıkan çatışmada "çok sayıda esir" almayı umduğunu söyledi.

Ukrayna'nın ilerleyişi sürerken, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesindeki yetkililer, pazartesi gününden itibaren beş köyün tahliye edileceğini duyurdu.

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Telegram sosyal mesajlaşma uygulamasından yaptığı açıklamada, sınıra yakın küçük köylerin isimlerini vererek, "19 Ağustos'tan itibaren beş yerleşim birimine erişimi kapatıyoruz, sakinleri tahliye ediyoruz ve mallarını çıkarmalarına yardımcı oluyoruz" ifadelerini kullandı.

RUSYA DA UKRAYNA TOPRAKLARINDA İLERLEMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Ukrayna Batı Rusya topraklarına doğru ilerledikçe, Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda da aynı şekilde kazanımlar elde ediyor.

Moskova, cuma günü birliklerinin son haftalarda Rus birliklerinin ele geçirdiği bir dizi kasabanın sonuncusu olan Serhiivka'yı ele geçirdiğini duyurdu.

Son gelişmeler Rusları, doğu cephesindeki Ukrayna birliklerine malzeme taşıyan ana yol üzerinde bulunan ve hayati öneme sahip bir lojistik merkez olan Pokrovsk şehrine yaklaştırıyor.

Pokrovsk, cuma sabahından bu yana Ukrayna'nın ateşine maruz kalan ve çok sayıda sivilin yaralandığı Rusya'nın kontrolündeki Donetsk bölgesinin kuzeybatısında yer alıyor.

Kentin askeri yönetiminin başı Sergiy Dobryak, perşembe günü yayınladığı mesajda, Rusya'nın "hızla şehrin dış kesimlerine yaklaştığını" belirterek, halkı tahliye etmeye çağırdı.

Daha önce, Ukrayna'nın Moskova kontrolündeki Donetsk bölgesinde görev yapan Rus yetkililer, bir alışveriş merkezine düzenlenen ve en az yedi kişinin yaralandığı saldırıdan Kiev'i sorumlu tutmuştu.

Rusya destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti valisi Denis Puşilin, kentin cuma günü öğle saatlerinden bu yana top atışına tutulduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı, Donetsk Bölge Valisi'nin açıklamasına göre, son 24 saatte 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 5 sivilin de yaralandığını bildirdi.

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle inşa edilen bir köprüyü hedef alan füzelerin düşürüldüğü bildirildi. Savunma Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada,

Moskova'nın askeri harekâtına başlamasından bu yana Kiev, Kerç Köprüsü'ne çok sayıda saldırı ve saldırı girişimi düzenledi.