Venezuela'da seçim sonrası 2.229 kişi gözaltında, 24 kişi öldü

Venezuela'da seçim sonrası 2.229 kişi gözaltında, 24 kişi öldü
Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, son başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan şiddet olayları sonucu 2.229 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanların yüksek güvenlikli Tocoron ve Tocuyito cezaevlerine gönderileceğini duyurdu.

Maduro, özel bir televizyon programında yaptığı açıklamada, 'kamu mallarına zarar veren' ve 'sokaklarda kaos yaratan' eylemcilere karşı güvenlik güçlerinin sert bir müdahalede bulunduğunu ifade etti. Şiddet olaylarında 47 askerin ve 59 polisin yaralandığını, iki askeri personelin ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Maduro, bu tür eylemlerle mücadele edeceklerini ve suçluların adalet önüne çıkarılacağını vurguladı.

24 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

tyhhfrgtyu.webp

Bağımsız sivil toplum kuruluşu Provea, şiddet olayları nedeniyle 24 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve önde gelen muhalif lider Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddettiklerini açıkladı ve ordudan halkın iradesine saygı göstermesini talep etti. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) açıkladığı seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirtti ve şiddet olaylarını kesin bir dille reddetti. Lopez, ordu ve polis mensuplarının eylemler sırasında birçok saldırıya maruz kaldığını vurguladı ve Maduro'ya yüksek derecede bağlı olduklarını duyurdu.

SEÇİM SÜRECİ TARTIŞMALI

fgsdfgd.webp

Venezuela Seçim Konseyi tarafından 29 Temmuz'da açıklanan sonuçlara göre, Nicolás Maduro devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 51,20 oy oranıyla üçüncü kez kazandı. Ancak, muhalefet koalisyonu ve liderleri seçim sonuçlarını kabul etmeyerek sürecin adil ve şeffaf olmadığını savundu. Maduro'nun seçimi kazanmasının ardından ülke genelinde devam eden gerilim ve şiddet olayları, Venezuela'nın siyasi istikrarını tehdit etmeye devam ediyor.