Venezuelalılar tartışmalı seçim sonuçlarının ardından polisle çatıştı

Venezuelalılar tartışmalı seçim sonuçlarının ardından polisle çatıştı
Venezuela'da güvenlik güçleri, Pazar günü yapılan tartışmalı seçim sonuçlarını protesto eden halka göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle saldırdı.

Pazartesi akşamı Venezuella'da binlerce insan Caracas'ın merkezine akın etti, bazıları şehrin etrafındaki dağlardaki gecekondu mahallelerinden başlayarak başkanlık sarayına doğru kilometrelerce yürüdü. Venezuela'nın başkentinde, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun zaferini ilan etmesinin ardından protestolar patlak verdi. Muhalefet, Maduro'nun açıklamalarının hileli olduğunu ileri sürerek, adayı Edmundo González'in oyların %73,2'sini alarak ikna edici bir zafer kazandığını söyledi.

v2.webp

Ülkedeki ekonomik krizin yarattığı yaygın hoşnutsuzluğun ortasında, muhalefet partileri 11 yıllık iktidarın ardından Devlet Başkanı Maduro'yu devirmek için González'in arkasında birleşmişti. Caracas sokaklarında protestocuları dağıtmak ve başkanlık sarayına yaklaşmalarını engellemek amacıyla yoğun asker ve polis konuşlanmıştı.

HALKTAN "ÖZGÜRLÜK" NARALARI

v3.webp

Kalabalık ve öfkeli halk, "Özgürlük, özgürlük!" sloganları atarak hükümetin düşmesini istedi. Otoyollarda lastiklerin yakıldı, motosikletli polisler göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı bölgelerde Devlet Başkanı Maduro'nun posterleri yırtılıp yakılırken, lastikler, arabalar ve çöpler de ateşe verildi. Hükümet yanlısı silahlı polis, asker ve sol görüşlü paramiliterler, protestocularla çatıştı ve şehir merkezindeki birçok yolu kapattı. Venezuela hükümeti ayrıca çarşamba günü yerel saatle 20.00'den itibaren Venezuela ile Panama ve Dominik Cumhuriyeti arasındaki ticari hava seferlerinin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

"GERÇEĞİ SÖYLEMEK BENİM GÖREVİM"

v4.webp

Venezuela devlet televizyonunda konuşan Maduro, "Size gerçeği söylemek benim görevim" dedi. "Hepimiz gerçeği dinlemek, sabır, sakinlik ve güçle donatılmakla yükümlüyüz çünkü bu filme aşinayız ve bu durumlarla nasıl yüzleşeceğimizi ve şiddeti nasıl yeneceğimizi biliyoruz."

"KORKUNÇ, SAHTEKARLIK YÜZDE 70 İLE KAZANDIK, SEÇİMLERİ BİZDEN ALDILAR"

v5.webp

BBC yetkilileri nüfusun yoğun olduğu bir bölgede düzenlenen protestoya katılan çok sayıda kişiyle görüştü. BBC'ye konuşan 41 yaşındaki Paola Sarzalejo, oylamanın "korkunç, sahtekarlık" olduğunu söyledi. "%70 ile kazandık, ancak bize yine aynı şeyi yaptılar. Seçimleri yine bizden aldılar. Gençlerimiz için, ülkemiz için daha iyi bir gelecek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

64 yaşındaki babası Miguel de aynı fikirde olduğunu belirterek, "Seçimleri kaybetti, şu anda orada bulunma hakkı yok." diyerek sözlerine şunları ekledi: "Gençler için daha iyi bir gelecek istiyoruz çünkü aksi takdirde ülkeyi terk edecekler. İyi çalışıp iyi para kazanabilecekleri bir gelecek. Zengin bir ülkemiz var ve o her şeyi mahvediyor."

BBC'ye konuşan, henüz ilk defa oy kullanan bir genç de şu açıklamayı yaptı: "Hayatımda ilk kez oy kullandım. Sabah altıdan sabah dokuza kadar oradaydım ve sokakta çok sayıda insanın harekete geçtiğini gördüm, hükümete karşı çok fazla hoşnutsuzluk vardı. İnsanların çoğu değişim için katılıyordu."