Tarımda imkansız denklem: Çiftçi tohumu 21 bin liraya alıyor buğdayı 8 bin liraya satıyor
TÜİK verilerine göre Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88, yıllık enflasyon da yüzde 48,58. Ama gıdada tablo farklı.
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Ekim ayında normal enflasyon yüzde 2,88 olurken gıda enflasyonu yüzde 4,33 arttı.
Yıllık olarak Ekim enflasyonu yüzde 48,58 olurken, gıdada yıllık enflasyon yüzde 45,28 oldu.
Fiyatı en çok artan gıda ürünlerinin başında sebze, meyve, çay ve sıvı yağlar (zeytinyağı ve ayçiçeği yağı)var.
Fiyatı en çok artan ürünler
Aylık(%) Ekim 2023’e göre(%)
Sebzeler. 24,98 74,67
Meyveler 12,79 46,41
Çay ve bitki çayları 9.15. 50,68
Sıvı yağlar 8,19 43,43
OECD'DE AÇIK ARA BİRİNCİ
İstanbul Planlama Ajansı verilerine göre Eylül ayında AB ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,6 olurken, Türkiye hariç OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,9.
OECD ülkeleri arasında Türkiye'den sonra en yüksek gıda enflasyonu yüzde 7,7 ile Meksika'da. Türkiye ile Meksika arasında yaklaşık 6 kat fark var.
Çiftçinin, üreticinin içinde bulunduğu imkansız denklemi CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer'e derdini anlatan bir çiftçinin sözleri bir kez daha ortaya koydu.
21 BİN LİRAYA ALINAN TOHUM 8 BİN LİRAYA SATILIYOR
Ömer Fethi Gürer o çiftçinin sözlerini şöyle aktardı:
"Tarlada çiftçi ile konuştum. Bu yıl üründen para kazanamadıklarını çaresiz ekime başladıklarını söyledi. 2025 yılı için ürün fiyatları bu yıl gibi olursa işimiz iyice zorlaşır diyorlar. Geçen yıl tüccara 8 bin liraya sattıkları buğdayın tohumunu bu yıl 21 bin liraya aldıklarını çiftçiler anlattı."
''Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, "Çiftçinin zorunlu üretiminin iktidarı alım fiyatları düşük tutma alışkanlığına sevk ederse tarımda sorunlar artar. Traktörü, tarlası var. Üretimden bir kazanç elde edemiyor. Buna rağmen tarlasını ekmek zorunda. Yapacak başka işi yok dayanacağı yere kadar tarımın içimde kalmaya çalışıyorlar" dedi.
Gıdada tehlike devam ediyor: Tarım Bakanlığı yeni taklit ve tağşiş listesini yayınladı
BORÇLA TARIM
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılında çiftçilere verilmesi gereken milli gelirin yüzde birinin çiftçiye verilmediğini vurgulayarak, "İktidarın bu desteğe ayırdığı bütçe sadece 135 milyar lira. 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’na göre çiftçiye milli gelirin yüzde biri destek olarak verilmeliydi, fakat iki yılda verilmeyen ve çiftçiye ulaştırılmayan destek iki yılda 800 milyar lirayı bulmuş durumda. Çiftçilerin banka kredi borçları da 746 milyara aştı." dedi.
Gürer, çiftçilere verilen desteğin yetersiz olduğunu ve desteklerinde bir yıla sarkan sürede ödenmesi nedeni ile enflasyon karşısında eridiğini ifade ederek ekim öncesi ya da hasat dönemi desteğin verilmesi gerektiğini de belirtti.
"ÇİFTÇİ NE EKTİYSE ZARAR ETTİ"
Bu yıl özellikle sebzede üretim yapmalarına rağmen çiftçilerin kazanç elde edemediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububatta da çiftçinin beklediği alım fiyatları oluşmadığını söyledi.
"Buğdayı TMO, alım fiyatı olarak 9.250 liradan aldı. Şu anda tohumun tonunu 21.000 TL’ye alıyorlar. Taban gübre olarak kullanılan DAP gübresi ise 23 bin lirayı aşmış durumda. Gübre yanında tohum, tarım ilacı, tarla kirası, işçilik, traktör giderleri de artıyor. Gübre en önemli gider kalemi. Gübrede ekim zamanı gelince taban gübre fiyat artışı da devam ediyor.''
CHP'li Aygun'dan Meclis'te 'tezekli' tepki: Hayvancılık bitti
Gürer, çiftçinin artan maliyetlere rağmen üretime devam etmek zorunda olduğunu, ancak yeterli destek sağlanmadığını ifade etti.
"ÇİFTÇİLER MİLLİ GELİRİN YÜZDE BİRİNİ TALEP EDİYOR"
Ömer Fethi Gürer, çiftçilerle konuştuğumuzda yeterli destek alamadıklarını anlatıyorlar.2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre milli gelirin yüzde biri çiftçiye verilecekti. Çiftçi, şu anda bu kanunun uygulanmasını ve milli gelir % 1 kendilerine verilmesini istiyor.Çiftçilik giderek daha zorlaşıyor.Teknoloji geliştiği yerde daha verimli üretim yapmayı hedefleyen çiftçi emeği karşılığı alım fiyatı beklerken girdi maliyeti altında alım fiyatı ile bitiriliyoruz diye dert yanıyorlar." dedi.
Ömer Fethi Gürer, mazot desteğinin de yetersiz olduğunu belirterek, çiftçilerin mazotta ödedikleri ÖTV ve KDV’nin aldıkları desteğin dört katına denk geldiğini ve devlete geri ödediklerini söyledi. "İktidar 20 milyar mazot desteği veriyor ancak çiftçiden ÖTV ve KDV vergisi ile katbe kat geri alınıyor. Bu nasıl destek?" diyen Gürer, çiftçilerin banka ve piyasa borçlarının her geçen ay arttığını ve borçla tarım yapabildiklerini belirtti.
Kaynak:Haber Merkezi