Mahfi Eğilmez açıkladı: Dolar nasıl sabit kalıyor, Merkez Bankası nasıl müdahale ediyor?
Mahfi Eğilmez, "Dolar nasıl sabit kalıyor?" sorusuna önemli bir yanıt verdi. Eğilmez, dolar kurunun uzun süredir sabit kalmasını, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesine bağladı.
"Ekonomik gidişi olduğundan iyi göstermek"
Sahte dolar ve eurodan sonra sahte altın endişesi: Böyle anlaşılıyor
Eğilmez, “Enflasyon beklentilerinde para piyasaları neden reel sektörün ve hane halkının beklenti oranlarının çok altında kalıyor ve gerçekleşen oran reel sektörünki oluyor? Para piyasalarının hesaplamalarının daha teknik daha doğru olması gerekmez mi?” sorusuna Mahfi Eğilmez’in cevabı, “Herkes para kazandığı yeri, maddeyi iyi göstermeye çalışır. Para piyasasında çalışanlar da mallarını satmak için ekonomiyi ve gidişi olduğundan iyi göstermeye çalışıyor. Buna karşılık reel sektör yapacağı zamları haklı göstermek için, hane halkları da ücret zammını yüksek alabilmek için enflasyon tahminini yüksek tutma eğiliminde oluyor.” oldu.
"Mucize gibi görünen çözüm sonsuza dek sürmez"
Doların nasıl abit tutulduğuna ilşkin soüruya ise Eğilmez, “Önceleri Merkez Bankası dolar satarak kuru baskıladı ve bu yolla sabit tuttu. İnsanlar bankaların verdiği faizin yıllık net yüzde 40, dolar kurunun da 34’lerde sabit olduğunu görünce ellerindeki ya da banka hesaplarındaki dolarları bozdurup TL mevduata döndüler. Bu kadar dolar bozdurulunca doğal olarak kur düşmeye yöneldi. Bu kez Merkez Bankası dolar alıp kuru yine sabit tuttu. Bu durumdan mevduat sahipleri memnunlar: Çünkü vade sonunda tekrar aynı kurdan dolar aldıklarında yüzde 40 oranında dolar faizi almış oluyorlar. Merkez Bankası da memnun: Çünkü topladığı dövizlerle rezervlerini güçlendirmiş oluyor. Ne var ki bu mucize gibi görünen çözüm sonsuza kadar sürdürülemez” dedi.
Dövizde son durum: Dolar ve euro ne kadar oldu?
Eğilmez, bankaların verdikleri yüksek faiz oranlarının, döviz sahiplerini TL’ye yönlendirdiğini ve bu durumun döviz kurunun düşmesine neden olduğunu belirtti. Örneğin, 10.000 dolarını TL'ye çeviren bir kişi, %40 faizle yıl sonunda dövizini tekrar bozdurduğunda, %40’lık bir dolar faizi kazanmış oluyor. Ancak bu çözümün uzun vadede sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Eğilmez, bu durumun ekonomik dengeler üzerinde daha büyük bir baskı yaratabileceğini ifade etti.
Mahfi Eğilmez, döviz faizlerinin TL faizine dönüşmesini şu şekilde açıkladı, "10.000 doları TL'ye çeviren bir kişi, faizle 14.000 dolar elde ederek %40’lık bir dolar faizi kazanmış oluyor. Bu mekanizma, ekonomiyi karmaşıklaştırmakla birlikte kısa vadeli çözüm sağlıyor ancak uzun vadede sorunları derinleştiriyor."
Kaynak:haber merkezi